Премиера на юбилейния брой на сп. "Славянски диалози", посветен на Ярослав Сайферт

29.11.2021
Снимка 1

 

29 ноември 2021 година от 18.00 часа

Чешкия център, София

На 29 ноември 2021 година от 18 ч. в Чешкия център София ще се състои премиерата на юбилейния брой на списание „Славянски диалози“ (издание на Пловдивски университет), посветен на чешкия поет и Нобелов лауреат Ярослав Сайферт (1901 – 1986), от чието рождение се навършват 120 години.

Главен редактор на списанието и съставител на броя е проф. Жоржета Чолакова – бохемист и известен преводач на художествена литература от чешки език. В броя са включени както литературно-критически статии и есета за творчеството на поета, така и преводи на негови стихотворения на български, полски, руски и сръбски езици. Някои от преводите са публикувани и преди това в други издания, а други са нови, направени специално за броя.

Настоящата, юбилейна книжка на списанието се издава с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Чешката република, представлявано от Посолството на Чешката република в София в лицето на г-н Лукаш Кауцки – извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в България. Събитието се организира в сътрудничество на списание „Славянски диалози“ с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София.

 

Информация: Организаторите

 

Ярослав Сайферт (1901 – 1986) в Диаскоп

Жоржета Чолакова в Диаскоп

Сп. "Славянски диалози" в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.