13 институции се обединиха в национален консорциум "Изкуство и образование"

01.12.2021
Снимка 1

Консорциум „Изкуство и образование“ учредиха 13 организации днес, 1.12.2021 г., в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. „Това споразумение поставя началото на обединение на институции с утвърдени позиции на националната сцена за сътрудничество и взаимодействие в областта на изкуствата и образованието по изкуства“, обърна се към учредителите и присъстващите журналисти проф. д-р Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението.

Документът за създаването на консорциум „Изкуство и образование“ подписаха директорите и творчески ръководители на следните организации: Стоянка Тенова - Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Кръстю Кръстев - Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, доц. д-р Нина Найденова - Държавна опера – Пловдив, Петър Влайков - Държавен куклен театър - Пловдив, Чавдар Каришев - БНР Радио Пловдив, Светлозар Чавдаров - Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Николай Томов - Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Нели Попова-Коева - Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, проф. д-р Даниела Дженева - Фолклорен ансамбъл "Тракия", Николай Гурбанов - СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", доц. Елена Кантарева-Дечева – Общински институт „Старинен Пловдив“ и проф. д-р  Шекерджиева-Новак. В Пловдив не можа да присъства 13-ият член на обединението директорът на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Мария Градешлиева.

Проф. Новак даде и подробности за създадения консорциум „Изкуство и образование“: „Идеята, която ни свързва е вярата, че благодарение на активното ни отношение, всеки от нас може да окаже влияние върху бъдещото развитие на изкуството, културата и образованието ни. Ние знаем силните си страни и можем да се похвалим със стабилни традиции и ценни ресурси. Освен това, определено се харесваме и се радваме на добро сътрудничество назад във времето, та до днес! Може би това сътрудничество щеше да бъде съвсем различно, ако ни липсваха общите корени, страстта към това, което правим и хоризонта към който се стремим. Създаването на консорциум осигурява единна стратегия и консолидация на ресурси, като се зачитат предимствата на всеки участник. Стремейки се да постигнем успехи в науката, образованието, иновациите в изкуството е необходимо отчетливо да запазим детайлите, уникалността и ефективността на всеки от нас.“

Ректорът на АМТИИ подчерта, че „отговорното образование е лекарство за много от днешните предизвикателства“. Организациите, членове на Консорциума, заедно ще образоват млади, мотивирани и квалифицирани хора, да им създават уютна среда за развитие и реализация.

„Досега сме имали едно невидимо за широката общественост сътрудничество, сега с този документ ние го правим видимо. Тези връзки винаги са били жизнено важни за нашите институции, за бъдеще нека да сме още по-активни и дръзки“, пожела Светлозар Чавдаров. Доц. д-р Нина Найденова допълни думите му посочвайки факта, че и в момента АМТИИ и Държавна опера – Пловдив са партньори в реализирането на испански проект.

А проф. д-р Даниела Дженева подчерта, че „АМТИИ е новатор - като се започне от съвместните проекти между вътрешните специалностите в самия арт университет и се стигне до отдавна реализираното дуално образование. Наши студенти практикуват във всеки един институт, а тези които обучаваме в теория, те пък се дипломират на сцената на културните институции. Сега всички ние ще афишираме постиженията си с едно лице, една общност - консорциум „Изкуство и образование“.

Членовете на сдружението ще кандидатстват заедно по различни национални и европейски проекти, стана ясно още по време на събитието. Основните цели на Консорциума са: да подкрепя и промотира изкуството и образованието по изкуства; да насърчава творческия диалог, съвременните течения и авангардните търсения в изкуството; да подпомага и популяризира развитието на съвременните форми на художествено изразяване, включително иновативни и експериментални; да повишава знанията и обогатява културата на разбиране и възприемане на изкуството от широката публика; да подкрепя развитието и утвърждаването на достъпно и приобщаващо изкуство; да подпомага професионалното, неформалното и продължаващото образование в областта на изкуствата с цел повишаване качеството и ефективността на обучение; да опазва културното наследство.

„Заедно сме по-силни, 13 мозъчни тръста мислят и творят добро по-добре от един. Нека освежим начина, по който представяме изкуството, нека проектираме нови пътища за обучение, нека това знание наистина служи на нашата среда, нека вдишаме повече чист въздух!“, пожела проф. Новак.

Тя добави, че Консорциумът е отворен и ще приема нови членове със съгласието на учредителите. Вече има заявки от институции от страната и от чужбина.

Снимки:  Ичо Динков

 

Информация: Катя Стойкова

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.