"Щастието не е приказка": Картини-скулптури на Ангелика Радева галерия Структура, София

04.12.2021
Снимка 1

Галерия Структура представя

Ангелика Радева

Щастието не е приказка

08 - 18 декември 2021

Откриване: 08 декември 2021 от 18.00 до 21.00 часа

Произведенията на Ангелика Радева са цветни, блестящи и динамични. Те подлагат на ултимативен тест възможностите на възприятията, като ги провокират с предизвикателен цвят и смела форма. Художничката не се съобразява с установените правила – творбите й могат да бъдат определени и като скулптури, и като живопис.

Картините-скулптури навлизат в пространството и го променят. Колоритът също е третиран по различен начин – единственият цвят използва силата си, за да отразява светлината. Всяка работа се променя в зависимост от ъгъла на осветление. При смяна на светлинния източник обемът изчезва. Остава само цветът, ограничен от размерите на рамката. Видимото става невидимото и обратното.

Обектите на Ангелика не са константни. Те се свързани с времето и се променят с него. Зрителят е подложен на непрекъсната провокация – във всеки един момент той е изкушен да проследява промените, които движението на светлината „нанася“ върху повърхността. Релефните картини са живи и динамични отражения на движещото се време. Те улавят и движението на зрителя, превръщат се в притегателни центрове на неговите избори и предпочитания. Взаимодействието е двупосочно.

Изборът на цветовете, предпочитаните линии, хармоничните обеми и отраженията създават приповдигнато настроение и освобождават позитивна енергия. Границите са преодолени и духът е пуснат на свобода.

Ангелика Радева. Синьо, 2020, смесена техника, 110 х 120 см.

Ангелика Радева

Ангелика Радева завършва Национална Художествена Академия в София, специалност Живопис при проф. Андрей Даниел през 2014 г. Продължава обучението си в University of Hertfordshire във Великобритания, специалност Изящни изкуства. През 2011 г. печели конкурс London’s top Contemporary Fine Art students и прави изложба в Ковънт Гардън, Лондон в галерия 3Bedfordbury. 

В България има самостоятелни изложби в: A+ gallery, 2014, Галерия за модерно изкуство, 2012, Национален Арт Форум – галерия за съвременно изкуство, 2009. Прави пърформанс–изложба Make me в Communication room по време на фестивала „Зона Култура“, 2014. Участва в общи изложби, сред които: „Внимание: Прясна боя“ в Софийска Градска Художествена Галерия, 2015, „Спектрофрения“, галерия София Прес, 2013.

Ангелика Радева. Малка вселена, 2021, смесена техника, 65 х 75 см.

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, mslavova@structura.gallery

Заглавно изображение: Ангелика Радева. Орхидея, 2021, смесена техника, 100 х 120 см.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.