"Да запазим Корал": Ленд арт, инсталации и дизайн пърформанс на студенти и преподаватели от НБУ и чуждестранни университети в САМСИ

14.12.2021
Снимка 1

Национална галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Нов български университет представят

10 години – Да запазим Корал

ленд арт, инсталации, дизайн пърформанс

Куратори: Биляна Калоянова, Весела Станоева, Борис Сергинов

17 декември 2021 – 30 януари 2022

Вернисаж: 17 декември 2021 от 17.00 до 20.00 часа

Изложбата отразява събитие, провеждано от 2011 до 2021 на плаж Корал от студенти и преподаватели от НБУ и чуждестранни университети, свободни артисти и утвърдени автори с фокус сайт-спесифик арт – изкуство, правено за определено място. Включва работи от областите на ленд арт и концептуализъм, дизайн пърформанс, инсталация през практиките за рециклиран дизайн и реди-мейд. Целта е да бъдат показани различни гледни точки и концепции за мястото като основополагащ генератор на художествения процес, както и да бъдат представени пред широката общественост произведенията на фотографи, визуални артисти и дизайнери, участвали през изминалите десет години в проекта „Да запазим Корал“.

В изложбата участват творби, реализирани във времето под ръководството на проф. Оливър Лангбайн (Oliver Langbein) – основател на Subversive Аrchitecture, проф. д-р Борис Сергинов – един от радикалните автори, работещи в областта на съвременните форми от 1990-те до днес, творби, реализирани под ръководството на проф. Ларс Хармсен (Lars Harmsen) – дизайнер, артист и преподавател в Университета за приложни науки и изкуства Дортмунд, д-р Биляна Калоянова – дизайнер и преподавател в НБУ, автор на книгата „Концептуален и устойчив дизайн“, фотографии и концептуални образи на доц. д-р Васил Гарнизов – един от основателите на НБУ и специалността „Антропология“ в България, д-р Руслан Лозев, д-р Евелина Гебрева, Весела Станоева – куратор, концептуален дизайнер и сценограф, д-р Иво Попов и много други.

 

За повече информация:

Биляна Калоянова, тел. 0883379978, bkaloyanova@nbu.bg

 

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.