"Абстракции и светлина": С обща изложба галерия Ларго посреща рождественските и новогодишни празници

16.12.2021
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

"Абстракции и светлина"

сборна изложба - живопис

17 декември 2021 – 17 януари 2022

Вернисаж: 17 декември 2021 от 17.00 до 19.00 часа 

На 17 декември ще изпратим 2021-ва година с една изключително въздействаща и светла сборна изложба на едни от най-любимите съвременни български художници, работещи в областта на абстрактната и експресивната живопис. В зала 2 на Арт Галерия Ларго ще ви представим авторите Албена Коева, Васил Стоев, Димитър Чолаков, Иван Обретенов, Николай Няголов, Светослава Георгиева, Светлин Ненов, Стефан Кулев и Христо Христов в една хармонична експозиция, носеща името "Абстракции и светлина".

Абстракцията е течение в изкуството, което не всеки разбира и приема. В Западна Европа и зад океана от години този жанр е сред най-предпочитаните от публиката и ценителите, докато в България част от зрителите все още гледа с недоверие на абстрактната композиция, защото смята, че конкретиката е това, което прави една картина завършена, стойностна и истинска. Малко са хората, които имат познанията и подготовката да оценят колко трудно е да се създаде една абстрактна творба - майсторството да създадеш една хармония от цветове, да композираш добре петната, които полагаш върху платното, да създадеш разбирателство между най-различните релефни мазки, които образуват различните слоеве на материала в платното.

В тази изложба ще покажем как различните автори ни показват късчета от душите си, закодирани във всяко напластяване на боя върху платната, всяко издраскване на слоя, отнемане и добавяне на нива. Конкретното, което зрителите обикновено търсят в живописните картини, всъщност тук е скрито измежду най-различни форми и тонове, завихрени в една симбиоза от най-различни живописни похвати и техники. Тук всеки зрител си намира по нещо различно, всеки усеща вибрациите и енергиите на картините индивидуално Затова и в повечето случаи абстрактните композиции не са нещо, за което художниците или галеристите могат да разказват с думи, защото възприятието на всеки е субективно и не може някой друг да полага своите интерпретации в чуждото съзнание.

Със серия пастьозни и наситени композиции ще се представи варненския художник Стефан Кулев, който междувременно се готви за самостоятелната си изява в галерия Ларго през 2022-та година. Албена Коева от Варна пък ще ни представи три камерни платна, в които е разливала богати сини нюанси и ги е комбинирала с по няколко конкретни елемента. Ще се насладим на две от най-новите творби на Васил Стоев от Пловдив, богати на сложни цветове, разчупени структури и естетическа наслада. Димитър Чолаков участва с нова творба, специално подготвена за „Ларго“. Пловдивчанина Николай Няголов ни радва с виолетови и сини нюанси, бели светлинки и танцуващи линии в картината си. Ценителите ще се насладят на камерен автопортрет на Иван Обретенов, а варненците Светослава Георгиева и Христо Христов ще допълнят експозицията със своите изключителни, сериозни и тежащи на мястото си живописни произведения.

Изложбата „Абстракции и светлина“ ще бъде представена на 17 декември 2021 г. в зала 2 на галерията с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа. Заповядайте в петък на ул. Хан Крум 8, Варна да кажем заедно довиждане на 2021-ва година и да си пожелаем една по-добра и вдъхновена 2022-ра! 

Информация: Милена Димитрова, Арт галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Николай Няглов, Виолетова вечер, фар и зелена лодка

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.