Свободата – въпрос на непрекъснато предоговаряне в "OFF AND ON and on and on" на Нина Ковачева и Валентин Стефанов в галерия Структура, София

19.12.2021
Снимка 1

Галерия Структура представя

Нина Ковачева и Валентин Стефанов

OFF AND ON and on and on

Изложба на ninavale*

Куратор: Мария Василева

22 декември 2021 - 22 януари 2022

Откриване: 22 декември 2021 от 18.00 до 20.30 часа

Помещението е относително тъмно. Стените му изчезват, видими са само контурите, очертани от розово-червени неонови тръби. Стените ги няма, помещението е станало неуловимо, ефимерно, абстрактно. Архитектурният наратив на пространството е изчистен и минимализиран до идеята за него. Структурата на галерия „Структура“.

При преминаването през портала на влизане в главното пространство на галерията зрителят активира микрофони и звукът от стъпките се смесва със звук, който идва от говорители – 24-ри на брой, свободно разпръснати по пода на галерията, свързани с черни кабели, които напомнят рисунка, нервни влакна.

Говорителите изпълват пространството със звук, съставен от различни насложени абстрактни елементи и от един постоянен звук от неон с минимални вариации. Монотонната повторяемост на този звук се накъсва от включване и изключване. Звукът генерира плътна и интензивна среда, за да създаде звукови архитектурни композиции и да активира структурата, в която се намираме. В крайна сметка резултатът е потапящо, поглъщащо, завладяващо, физически натрапчиво звуково и визуално изживяване.

На стената срещу входа се виждат сенки на букви, които съставят фразата Sometimes Closed is More Open than Open and Open is More Closed than Closed **. При приближаване се вижда, че сенките са ефект от осветен обект – метални букви върху стъклена основа.

Като се изкачва по стълбите, които също са очертани от неоновите тръби, зрителят долавя приглушен шум от удари на сърца. Озовава се в следващото помещение, в което са разположени осем малкоформатни видео-екранa. Сърдечният ритъм тук е по-осезаем. От всеки екран към зрителя  гледа по едно око, от всеки екран тупти по едно сърце.

Изложбата има за цел да изследва въпроса за затварянето и неговите последици, както физически, така и психологически; да осмисли границата между удоволствието и болката, едно силно и в същото време двусмислено преживяване.

Какво сме и какво не сме, дали собственото ни възприятие не се основава на перманентна илюзия. Свободата – въпрос на непрекъснато предоговаряне.

---------

* ninavale  е артистичното име с което подписват своите общи проекти художниците Нина Ковачева и Валентин Стефанов.

** Фразата е от творбата на Валентин Стефанов, създадена през 2000 г.

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, mslavova@structura.gallery

Заглавно изображение: ninavale. OFF AND ON and on and on, 2021

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.