Георги Чепилев: "Петте чувства на газовата маска. Комикс от живота"

20.12.2021
Снимка 1

През 1939 година целият свят бил превърнат в грамаден барутен склад, очакващ всяка минута да пламне от случайна искра. Пред наближаващата Втора световна война царял пълен смут в душите на хората – никой никому вече не вярвал. Подозрителността и липсата на доверие между държавите била толкова голяма, че страхът бил всеобщ. От това недоверие започнало небивалото чудовищно превъоръжаване. Лондон, Париж и другите големи градове започнали да строят подземни скривалища за подслон на многомилионното си население. Властите раздавали противогазови маски. Според съобщенията на тогавашните вестници, само в Англия били раздадени 50 милиона маски, като с такива били снабдени децата, дори и бебетата. Всички имали нужда и от подземни скривалища, и от маски, защото неприятелят само за една нощ можел да изтрови и избие цялото население. Чрез маските личностите били уеднаквени, но с това и обезличени.

Как могат да се изразяват човешки чувства през маската ни показва българския комикс от онова време „Петте чувства на газовата маска”.

Най-трагичното в случая е, когато обяснявали на децата опасността от неприятелското нападение и нуждата от самозащита. Напълно уместни са били тогавашните детски възражения: „За какво е това? Ако е война, неприятелят нека воюва с нашите въоръжени войници. Защо напада и избива мирни граждани и невинни деца? Нали живеем в най-културна епоха? Колко по-справедлив е бил двубоя между Давид и Голият - само двама войни, за да не се дават излишни жертви. Във Византия пък са разрешавали политическия спор чрез спортен двубой…”.

 

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.