Петер Алтенберг (1859 - 1919): "Детство" - "Край езерото"

09.01.2022
Снимка 1

"В тези малки истории се отразява целият му живот. И всяка стъпка, всяко движение, което описва, потвърждава истинноста на неговите думи. Петер Алтенберг е гений на незначителното, чудат идеалист, който открива прелестите на света, пръснати сякаш като угарки из пепелниците на кафенето."

Франц Кафка                                                                                     

 

ДЕТСТВО

Когато бях на осем години и получавах „частно обучение“, на моите родители им се каза, че за „образованието“ ми трябваше да уча в общинско училище. За това ме изпратиха в „Хермансшуле“ на „Шулерщрасе“. Не разбирах нито думичка от това, което се казваше в клас. Осем дни по-късно отново взимах „частни“ уроци. От друга страна, през целия си живот не разбирах нито една думичка от онова, което ми преподаваха в общинските училища. За мен стана ясен един „патологичен“ факт. Опитах в лицея, където всичко ми беше неразбираемо. Също и в университета. Най-вече всяко нещо ми се струваше напразно усложнено. Търсех краткия път в живота, а не кривите пътечки на начетеността. В Стокхолм, в „Хофбухандлунг“ си бях наумил да науча теоретичната част за три месеца, а пък „по-отдадените“ не успяваха даже за пет години. Казваше ми се – „Практиката сама ще дойде!“. Не разбирах нито практиката, нито теорията. Беше досадна и пагубна за духа задача, въпреки че нямаше нищо общо с „духовните ценности“. Измъкнах се от Стокхолм с пари, всети назаем, и реших, че беше по-стимулиращо да отседна на Райхенау, към Пайербах, хотел „Талхоф“. Там имаше есенна гора, влажен мускус, планинска мъгла, а през нощта – бълбукане на изворче. Изобщо не съжалявах за „труда“, баща ми ми каза, че не зная към какво да се стремя, но не му влизало в работата. Аз се стремях към планинските пасища на Шнеберг. Към какво ли се стремяха другите? Ах. 

 

Превод: Магдалена Парапанова

 

Откъс от книгата на Петер Алтенберг "Край езерото" 
ИК "Гутенберг", 2018
Народност: австрийска
ISBN: 978-619-176-122-7
Брой страници: 176
Цена: 16 лв.

 

Публикува се със съдействието на ИК "Гутенберг".

 

Фото: Архив на Диаскоп, Австрийски зимен пейзаж, 01 януари 2017 г.

 

Петер Алтенберг в Диаскоп:

"Болният" и "Здравият" - "Край езерото"

 

Петер Алтенберг, Фотоархив Австрия, Виена

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.