Марлена Юрукова: "Адвокатът-поет Йордан Ковачев, българският Ганди, защитник на Никола Петков или светлото знаме на духа"

11.01.2022
Снимка 1

"Има защо да се върви след светлите знамена на духа през всяко време, че страданието за истината, без което няма ни творчество, ни изкуство, има смисъл дори тогава, когато измамната картина на външния живот ни уверява, че вече е свършено с всичко благородно и мило".

Йордан Ковачев (1895-1966)

 

Днес, 22.11.2021, в Деня на адвоката и един ден след изборите за президент, да почетем и си спомним (макар че паметта за героя на настоящия разказ бе заличена след Девети) за един необикновен български адвокат, един светъл пример от историята ни, който би могъл да заеме приживе и посмъртно поста "президент на духа" и да носи званието "светло знаме на духа", ако имаше такава длъжност и такова отличие.

Приживе е бил наричан "Българският Ганди", бидейки основател на "Лигата за защита на човешките права в България", съосновател на "Българския вегетариански съюз" и член на Международния съвет на "Интернационала на борците против войната" . Това е организация, която обявява войната и военните приготовления за престъпления срещу човечеството. Йордан Ковачев е правист, който е деен в борбата срещу безправието вкл. расизма и антисемитизма. През 1943 г. е деен защитник на евреите, заплашени от изпращане в Германия. Той е виден толстоист и е смятан за един от най-добрите познавачи на творчество на Толстой. Като адвокат преди 1944 г. (практикуващ професията от 1920 г.) той защитава пред съда толстоисти, отказали военната служба. Защитник е и на земеделци, и на комунисти, заради която си дейност е интернирван.

Смелостта му след Девети е още по-голяма предвид установеното насилие. Тя е равна на благородството и достойнството му на юрист - защитник на правото и му дава сили да стане адвокат на Трифон Кунев и Никола Петков във време, когато мнозинството от колегите му се отказват или направо се укриват на безопасно място. И как не, след като ги заплашва и тях, и семействата им репресия - присъда и затвор. Но Йордан Ковачев не се поколебава да застане на страната на истината и след процеса срещу Никола Петков да потегли направо към лагера Куциян, а по късно - към Белене.

След лагерите Йордан Ковачев се издържа с малката си пенсия и преводи само от руски език, въпреки че е владеел и други чужди езици. Преди Девети септември, освен адвокат, е бил и преводач, и известен писател - автор на книги с поезия и проза.

Но на Йордан Ковачев му е забранено да пише и публикува, както и да упражнява адвокатската си професия. Същата забрана е наложена и на сина му юриста Методи Ковачев (също толстоист и вегетарианец ), с когото сестра ми писателката Кристин Юрукова бе близка. (Аз го помня, срещите ни с него на улицата и това как изкачваше всеки ден Бунарджика по два пъти - сутрин и вечер. Той успя да издаде стиховете и други творби на баща си след 1990 г. и доживя до дълбока старост.)

Българският народ, способен да роди в миналото такива благородни духове като Йордан Ковачев, в настоящето продължава да копнее за възраждане на тази духовност, но би следвало и да работи дейно като самия Български Ганди за тържеството й. За това достойнство безкористно почти до последния си час работи сестра ми, писателката и художничка Кристин Юрукова (1956-2019). Една от книгите й - сборник с разкази, се нарича "Достойнства". Затова и името на Кристин достойно застава до това на Йордан Ковачев, на когото в стихосбирката си "Покаяние" е посветила стихотворението "Йордан Ковачев".

 

Йордан Ковачев

                      от Кристин Юрукова


Само козичката я няма,
иначе всичко е
както при Ганди -
и единението със света
чрез самоотричане,
и образа на аскета,
и решението 
да служи на другите,
не на себе си.
Лигата за правата им
е само следствие
от това решение,
както затворът 
и лагерите.
Преводачът
на мистиката 
на Тютчев
изучава
мистиката 
на душата
зад решетки.
Беля са си взели
пазвантите
като са вкарали в килията
най-стръвния
защитник на оключените,
насилието за него
е само повод
за каляване на волята.

 

Текст и акварелен портрет на Йордан Ковачев: Марлена Юрукова

22.11.2021 г., гр.Пловдив

 

Източници:

1. "На 19-и февруари се чества годишнина от смъртта на Йордан Ковачев https://e-peshtera.com/…/Na-19-fevruari-se-chestva…

2. "Праведният е вечен паметник"- спомен за Йордан Ковачев https://literaturensviat.com/?p=13587

3. "Покаяние", 2018 г., стихосбирка от Кристин Юрукова https://dokument.pub/flipbook-pdf-r-5f1633e11dde3.html

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.