За първи път в България: Четири частни галерии и ОИ "Старинен Пловдив" подписаха "Споразумение за сътрудничество"

12.01.2022
Снимка 1

За първи път в България, днес в Пловдив бе подписано „Споразумение за сътрудничество“ между четири частни галерии и общинска структура в областта на културата и туризма. Споразумението е естествено продължение на установеното отлично партньорство и взаимноизгодно сътрудничество между четирите галерии и ОИ „Старинен Пловдив“, на чиято територия се намират обектите. Подписването се случи символно точно на датата 12 януари - денят, в който през 2019 г. над 50 хиляди души от Пловдив, страната и чужбина #ЗАЕДНО дадоха началото на най-вълнуващата година - годината на Пловдив като Европейска столица на културата. Слоганът #ЗАЕДНО е основна цел и мотив за регламентиране на ангажиментите и отношенията, които „страните поемат във връзка с осъществяваните от тях дейности, организирани в стопанисваните и управлявани обекти, с цел развитие и популяризиране на богатото културно наследство, както и при реализиране на общи проекти и инициативи в сферата на културата и туризма, на територията на АИР „Старинен Пловдив“, записани в споразумението.

В заседателната зала на Община Пловдив, в присъствието на Кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, под документа своите подписи положиха Елена Кантарева- Дечева - и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Димитър Георгиев – собственик на Музейна галерия „Димитър Георгиев“, Димитър Инджов – собственик на галерия „Инджов“, Анна Джуркова – собственик на галерия „Джуркови“ и Стефан Малецов – собственик на Арт галерия – музей „Филипополис“.

"Пловдив се е славил с отношението си към културата и така ще е винаги“, каза кметът Здравко Димитров. „Благодаря на галеристите, защото отделят свои средства и време, за да събират изкуство, а пловдивчани и туристи да му се радват и да виждат доброто в изкуството, което няма граници. Нека децата да продължат да виждат това. Пожелавам 2022 година да бъде също толкова успешна за културата и изкуството, каквато бе 2021 година. ”, каза още кметът Здравко Димитров..

Зам.-кметът Пламен Панов подчерта, че днешното споразумение е еманация на „ЗАЕДНО“ и е радостен от факта, че три години след Европейска столица на културата „слоганът” е жив. "Културните институти, заедно оформят културната ни програма. Те са част от богатството и туристическия потенциал на Пловдив, затова си подаваме ръка, за да популяризираме туристическия продукт на града“, каза Пламен Панов. Той посочи някои от параметрите на това споразумение, като уточни, че то е реципрочно и Старинен Пловдив, заедно с частните галерии ще създаде чисто нов културен маршрут. Сътрудничеството по това споразумение е за срок от две години и не включва финансови ангажименти. То регламентира задълбочаване на партньорствата в областта на културата и туризма; разширяване на възможностите за представяне на конкретни културни събития и тяхното популяризиране; подкрепа за създаването на качествено културно съдържание и атрактивен туристически продукт; организиране на съвместни културни събития и разработване на туристически турове/беседи, свързани с дейността на страните.

ОИ „Старинен Пловдив“ ще популяризира партньорите чрез включването им в специализирани турове на тема „Изобразително изкуство“, разработени съвместно от страните, ще популяризира галерийните пространства и експозиции на партньорите, в обектите, стопанисвани от него, вкл. чрез рекламни видео клипове и други рекламни материали. Друг ангажимент е да популяризира събития, организирани от партньорите съвместно с Община Пловдив и нейните структури, както и да популяризира пред посетители и туристи възможността след представяне на закупен от тях билет за посещение на обекти, стопанисвани от института, да получат преференциална цена с 10% отстъпка на билети в музейна галерия „Димитър Георгиев“, галерия „Инджов“, галерия „Джуркови“ и Арт галерия – музей „Филипополис“. Съобразно своите компетентности и при необходимост, Институтът ще оказва съдействие на партньорите с консултации при подготовка на съгласувателни процедури с други държавни или местни органи относно опазване на движими и недвижими културни ценности. Ще има възможност залите в обектите на партньорите да се ползват и за провеждане на официални срещи и събития. Галериите поемат ангажимент да осигурят безплатен вход за деца до 7 годишна възраст след представяне на закупен от придружителя им билет за посещение на обекти на института. Безплатен ще е входът на водачи на групи туристи над 10 човека, както и на журналисти, отразяващи дейности по настоящото споразумение. Пловдивчани и гости ще ползват безплатен вход и на официалните празници.

Елена Кантарева- Дечева разказа, че от доста време в ОИ „Старинен Пловдив“ са обмисляли партньорство с частните галерии, но в случая галериите са ги изпреварили и инициативата е дошла от тях. Главен инициатор е станал инж. Димитър Георгиев, на когото тя благодари, а проф. Емилия Константинова е изиграла ключова роля в координирането на процеса.

„Работим за идеята да вдигнем реномето на Пловдив като културно средище. Направихме първата крачка, но има още какво да постигнем заедно, каза инж. Димитър Георгиев. Анна Джуркова също сподели радостта си от реализирането на тази нова стъпка на партньорство, като отбеляза и любопитния факт, че четирите галерии като сгради се намират почти една до друга. Нещо, което го няма никъде другаде.

„Подобна инициатива се случва за пръв път в България и това е чудесно, още повече, че живеем във време, в което материята властва. Духът трябва да бъде спасен и запазен. Цялото това богатство, което Пловдив има, трябва да бъде надградено”, каза собственикът на галерия „Инджов”- Димитър Инджов.

Собственикът на най-старата от четирите галерии – арт галерия - музей „Филипополис” Стефан Малецов подчерта, че от години работи добре с общината и се надява това партньорство да продължи. Тази година с гордост ще бъде честван и 20-годишния юбилей на галерията. Той използва срещата, за да постави проблем свързан с крепостната стена, която минава през двора на галерията и която във външната си част е компрометирана. Заедно с доц. Кантарева, те продължиха разговора и след церемонията, като очертаха общи действия.

След акта на полагане на подписите под документа, участниците, заедно с Кмета Здравко Димитров, зам.-кмета Пламен Панов и проф. Константинова си направиха снимка за спомен.

 

Информация и снимки: Община Пловдив, Отдел Култура

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.