Ерика Джонг: Любовници на средна възраст I

20.01.2022
Снимка 1

Превод от английски език: Юлияна Тодорова 


Неспособни да понесем                               
несигурността        
на бъдещето,
се консултирахме с ясновидци,
медиуми, борсови гурута,
физици обещаващи
щастие на тази
или друга планета,
астролози по любов,
търсачи на Свещения Граал.

Търсейки сигурност
молехме за обещания,
любовни възли, вричания, пръстени,
сертификати, нотариални актове,
а беше достатъчно само
да позволя ръката ти
по тялото ми да се плъзне,
очите ти да намерят дълбините на моите
и вятърът да бръсне лицата ни
тъй както преминава
през костите ни
по-често отколкото ни се иска.

Полъхът е любов,
той е поезия,
пулса на кръвта
в слабините,
електрическия заряд
в мозъка.

Дългият ни скок
в непознатото
започна преди близо
половин век
и почти е
е приключил.

Мисля си за
амфорите с мед, натрупани една до друга
в Пест
надживели с хилядолетия
древните гърци                
или за мебелите
в гробницата на някой фараон
върху които
никой не присяда.           

Доверявай се на вятъра,
любими мой,
и на водата също.

Те имат
отговорите
на всички твои въпроси

също и на моите.

 

Фото: Peter Drumpf

 

Ерика Джонг

Автор на романи и есета, Ерика Джонг (р. 1942 г.) израства в Ню Йорк. Завършва бакалавърската си степен в колежа Барнард и магистратура по литература на 18ти век в Колумбийския университет в Ню Йорк. Известна е с романите си: „Страх от летене” (1973), „Фани: истинската история на приключенията на Фани Хакабаут-Джоунс” (1980) и „Парашути и целувки (1984).

Джонг е също и утвърдена поетеса. Първата й стихосбирка е „Плодове и зеленчуци (1971). Следват „Полуживоти” (1973),  „Любовен корен” (1975), “На ръба на тялото” (1979), „Обикновени чудеса” (1983),  „Да станеш светлина: нови и избрани стихотворения” (1991) и “Първо идва любовта” (2009). Поезията й изследва теми като женската сексуалност и често се фокусира върху ролята на жената в съвременното общество. Стихотворенията й демонстрират хумор, разбиране и задълбочено познаване на литературните й предшественици. Критикът и поет Джей Парини сравнява поезията на Ерика Джонг с тази на Сафо, Уолт Уитман и Д. Х. Лорънс; а поетесата Мюриел Рукейзър отличава „радостната подвжиност” на стиховете в „Полуживоти”. Автор и на мемоари, Джонг е публикувала „Да се страхуваш от петдесетте: мемоар в средата на живота” (1996) и „Да прелъстиш дявола: писания за моя живот” (2006).

(източник: https://www.poetryfoundation.org/poets/erica-jong)

Джонг е най-известна с първия си роман „Страх от летене” (1973), който прави сензация с искреното си третиране на женските сексуални фантазии. Макар че съдържа сексуални елементи, творбата представлява предимно разказ на една млада, хипер чувствителна жена към тридесетте, която се опитва да открие коя точно е тя самата и накъде се е запътила. Романът съдържа много психологически, хумористични и описателни елементи, богат е на културни и литературни препратки. Опитва се да даде отговор на много конфликти, пред които жените по света са изправени днес, за това да си жена, женственността като цяло, любовта и преследването в живота на човека на свобода и посока.

Между 1966 и 1969 г. Ерика Джонг живее в Хайделберг, Германия, с втория си съпруг Алън Джонг – американски психиатър от китайски произход, който е базиран в една военна база в страната. Тогава често пътува до Венеция и пише за града в романа си „Дъщерята на Шайлок”. В песента си „Хайлендс” Боб Дилън споменава името на писателката.

През 2007 г. Колумбийският университет в Ню Йорк придобива литературния архив на Ерика Джонг. 

 

Юлияна Тодорова

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.