"Космогония": Изложба на Николай Бузов в галерия "Видима", Севлиево

25.01.2022
Снимка 1

Галерия Видима представя

Николай Бузов

"Космогония"

Откриване: 02 февруари 2022 от 17.00 до 19.30 часа

На 02.02.2022 г. галерия „Видима“ ще представи изложбата „Космогония“ на художника Николай Бузов.

Известният русенски художник Николай Бузов се завръща със своя втора самостоятелна изложба в галерия „Видима“ 20 години след първото си гостуване в Севлиево.

Датата 02.02.2022 г. е избрана не само като „заигравака“ с цифрите, тя има отношение към цялостния смисъл на изложбата и нейното заглавие. Още от древните времена на първите цивилизации, човешкият ум се опитва да обясни произхода на всичко, което ни заобикаля, създавайки сложни системи от символи, знаци и връзки, за да узакони и подчини природните феномени. Една от най-смелите авантюри в това отношение е стремежът да се опитоми най-имагинерното понятие, а именно времето. Само по този начин във всеки един момент на настоящето можем да отправим поглед към миналото и с точност да измерим изминатия път и да оценим себе си.

Симетрията и равенството в изписването на тази дата, в което астролозите и нумеролозите несъмнено ще открият нещо специално, напълно подхожда и на изкуството на Николай Бузов, което по своята природа е сякаш изкуство на космоса, на съзиданието и на тайното познание. Двоичността е закодирана и в прехода, в процеса на развитие, двата полюса на начало и край, свързани посредством тънката нишка на еволюцията. Такова преминаване се наблюдава и в изкуството на Николай Бузов, както още през 2002 година Ирина Колбасова отбелязва при откриването на първата му изложба. Тя споделя, че в картините му „…по един изчистен и уважителен начин се наблюдава приемственост от класическите живописни традиции, едно продължение на класическото изкуство, което естествено и елегантно преминава към абстрактното и модерното.“

В съвременните творби на художника този процес все още не е завършил и въпреки че творбите му са много по изчистени, олекотени и структурирани, все още се откриват свързващите елементи, които служат за доказателство, че пред нас застава същият автор, но все пак различен. „Във всяка една картина има паралел и граница между реалност и абстрактно. Във всяка картина има пространство, светлина, движение и взаимодействие на форми и елементи, има собствен сюжет, който се развива и се стреми към вътрешна хармония и естетика“, споделя още Ирина Колбасова по време на откриването през 2002 г.

За предстоящата изложба самият Николай Бузов споделя:

„В изложбата "КОСМОГОНИЯ", която ще представя в галерия „Видима“, насочвам погледа си на художник нагоре, но едновременно с това и навътре в собственото ми въображение. Правя това, за да открия в Космическата Геометрия онзи момент, когато формата се ражда от Хаоса и започва да твори Пространство, Време и всичко останало. В картините си противопоставям различни живописни структури, манипулирам и създавам в платната една съвсем различна Реалност. "Реалност", в която съжителстват древни мистични символи, фантастични гледки и необозрими простори. По този начин се връщам към началото и отивам към безкрая, които са навсякъде около нас.“

Николай Бузов е известен със своите абстрактни „пейзажи“, в които преобладават геометрични фигури, пребиваващи в едно неконкретно пространство със свои собствени закони на физиката и взаимодействие между елементите. Николай Бузов е авторът, който разбива клишето, че абстрактната живопис е хаотична, нелогична и безформена. Картините му предлагат на зрителя възможността да се потопи в свят на хармония, симетрия, баланс, един свят, който е структуриран по логиката на тайна математическа формула за превръщане на хаоса в порядък.

Изложбата „Космогония“ ще представи около 30 платна от няколко цикъла, които Николай Бузов развива през последните години и към които периодично се завръща. Част от картините са нови, подготвени специално за пространството на галерия „Видима“ и все още непоказани пред публика.

Николай Бузов е роден в Горна Оряховица, завършва художественото училище в Казанлък, дълги години живее и твори в Русе, затова и често го „причисляват“ към групата на русенските художници, а през последните години основно работи в София. Първите му самостоятелни изложби са от края на 80-те години, а през 2002 година гостува в Севлиево, вече като утвърден творец, с над двадесет самостоятелни изложби, както в България, така и зад граница. Към ден днешен творческата му биография обхваща десетки участия в общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и номинации, и награди от престижни арт форуми. Николай Бузов твори и в други направления като моден дизайн, графика, рисунка, илюстрация, където също се отличава с награди.

Сава Христов, галерия Видима

24.01.2022 г.

 

Информация: Сава Христов, галерия Видима

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.