Скулпторът Георги Чапкънов в колекция фотопортрети от Иван Бакалов в галерия "Капана", Пловдив

27.01.2022
Снимка 1

ГХГ Пловдив и

фондация ФотоФабрика представят

"Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов"

фотография и скулптура

01 - 25 февруари 2022

Галерия "Капана", ул. Райко Даскалов 29

От 1 до 25 февруари 2022 г. фондация ФотоФабрика представя фотографската изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" в галерия Капана към Градска художествена галерия – Пловдив.

Журналистът и фотограф Иван Бакалов снима именития ни скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

Освен фотографии в експозицията ще бъдат изложени и няколко пластични произведения от Чапкънов, предоставени от частни лица. Градската художествена галерия ще покаже скулптурния портрет на известния пловдивски колекционер Димитър Инджов от своя фонд.

Кой кой е?

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

Изложбата се осъществява с подкрепата на УниКредит Булбанк АД.

Входът е безплатен.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.