Общинският съвет прие Календара на културните събития на Община Пловдив за 2022 година

07.02.2022
Снимка 1

С решение №17 от 27.01.2022 г. Общински съвет прие Календара на културните събития на Община Пловдив за 2022 г. Ежегодният Културен календар обхваща множество прояви с местно, национално и международно участие, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура на жителите на Общината чрез децентрализиране на културните процеси, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.

Календарът на културните събития на Община Пловдив за 2022 година е съставен, като са заложени средства за:

Национални и местни празници, чествания и годишнини.

1. Предвидени са средства за отбелязване на важни за града годишнини - 140 години Регионален археологически музей, 140-ти театрален сезон на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов", 75 години Държавен куклен театър, 70 години Градска художествена галерия и различни годишнини на любителски творчески формации, както и за събития в памет на видни пловдивчани - 100 години от рождението на проф. Кирил Дженев и Атанас Кръстев (Начо Културата).

2. Регионалните културни институти също ще разполагат с бюджет за културни дейности и съвместни инициативи, по време на които ще бъде осигурен безплатен достъп на пловдивчани и гостите на града.

3. За втора поредна година са предвидени средства за културно-историческите празници на местните етнически общности.

4. Увеличени са и средствата за откупки на произведения на изкуството, организиране на изложби и реставрация на произведения на монументалното изкуство.

Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, организирани от Община Пловдив.

1. Съвместни инициативи с Министерство на културата, държавни и международни културни институти, дипломатически мисии, български общности в чужбина и други. Част от проявите, се организират пряко от отдел „Култура, археология и културно наследство", а друга съвместно с Министерство на културата, чуждестранните посолства и културни институти и регионалните музеи и галерии.

2. В перо „Организиране на традиционни фестивални събития" са включени както фестивали с над 15 годишна история, утвърдени в културния афиш на града и очаквани от пловдивската публика, така и станалите вече традиционни концерти на световно известни изпълнители. След двегодишно прекъсване в Културния календар се завръща и Международния фолклорен фестивал. Четвъртвековният фестивал е най-чаканата лятна фиеста в града, която привлича многохилядна публика. Международната конференция за консервация на мозайки беше планирана за 2021 г., но поради пандемията, с Решение № 96, взето с Протокол № 7 от 27.04.2021 г. на ОбС - Пловдив, срокът на договора за съвместна дейност беше удължен и събитието беше пренасочено за 2022 г.

3. В раздела за втора година са предвидени средства за резидентната програма за артисти на Община Пловдив, която получи много висока оценка в артистичните среди като форум за изява и обмен на идеи.

 

В Календара са включени проекти, одобрени след проведена конкурсна сесия по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. Резултатите от работата на комисията по оценка на проектните предложения са публично оповестени на сайта на Община Пловдив. Средствата за финансиране са изчислени, съгласно разпоредбите на Наредбата и представляват 55 % от размера на средствата, заложени в Календара на културните събития на Община Пловдив за 2021 г. По този начин се завишават и средствата за регулярно финансиране по останалите три компонента „Мобилност", „Гражданска активност" и „Книги на пловдивски автори и важни за града издания."

Може да прочетете Решение № 17 в цялост тук: https://plovdiv.bg/…/%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8…/

 

Информация: Катрин Гутман, Връзки с обществеността, Община Пловдив

Снимка: Архив на Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.