Известният български илюстратор Борис Стоилов закръгля 60 години с голяма изложба в ГХГ - Пловдив

24.02.2022
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Борис Стоилов

ретроспективна изложба

01 - 22 март 2022

Откриване: 01 март 2022 от 18.00 часа

С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги, сред които много пълни илюстрирани заглавия, нарисувал е хиляди илюстрации. За ретроспективната си изложба е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов

Борис Стоилов е роден на 12 март 1962 г. в гр. Пловдив. През 1981 г. завършва ССХУ за сценични кадри – Пловдив (Национална гимназия за сценични и екранни изкуства). През 1989 г. се дипломира в Националната художествена академия – София със специалност „Графика“. В момента работи като художник на свободна практика. Участвал е в колективни художествени изложби като график и илюстратор. Негови графики се намират в частни колекции в България, Германия, Канада, Полша и Швеция и др. От десет години представя илюстрациите си в множество самостоятелни изложби в България и Европа.

В началото на 90-те години започва сътрудничеството му с пловдивското издателство „Христо Г. Данов“, по това време е и преподавател по графика в НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив. Работата му като оформител и илюстратор на книги в България е свързана предимно с издателска  къща „Хермес“ от самото създаване на издателството през 1991 година до днес. Резултат от тази съвместна дейност са около хиляда заглавия за възрастни и деца покриващи целия спектър на книгоиздателската дейност – художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, литература за деца. Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца, издадени в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др.     

С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства:

За румънските издателски къщи  EDUARD SRL и Steaua Nordului  илюстрира класически произведения за деца.   

За издателствата в Канада и Франция работи предимно в областта на фентъзи  литературата:

- NESTIVEQNEN, France – Фентъзи поредица „De chair et d'os“;

- Les INTOUCHABLES, Montreal  – поредици с по 12 заглавия: „Arielle Queen“, „Darhan“,  „Celtina“,  „Tilla“,„Pakkal“,  „Emrys“;

- MICHEL QUINTIN, Waterloo Quebec – фентъзи серии: „E planet  les ombres“, „Luna“,  „Ainako“, „Les Maitres du Pentacle“, „L'Insoumise“, „Zaa“, „Les Pions deL'Apocalypse“, „Kimo“, „Gaig“, „La Zone“, „E-Den“.

През годините работи и с други български издателства в сферата на книгите за деца: „Андина“, „Алфа-Омега“, „Пан“, ,,Жанет 45“, ,,Анубис“ и др.

През последните  години работи  с издателство ,,Изток–Запад“ и ,,Таралеж“.

Борис Стоилов е представляван от Illozoo illustration Agency за различни издателства в Северна Америка, включително National Geographic.

За работата си върху книгите от поредицата „Майстори на приказката“ на издателска къща Хермес през 2013 г. получава Национална награда „Константин Константинов“ за илюстратор от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“  – Сливен, Министерството на културата и Община Сливен.

През 2017 г. получава наградата за най-добра рисунка от Mеждународния комикс фестивал в Белград за илюстрациите към „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“.

Участия колективни изложби:

International Comics Festival, Beograd – 2017

Balkanska smotra mladih strip autora, Leskovac – 2018, 2019

Sofia Comix Expo, 2017

Сливен – For Fantasy,  2015

Сливен – Колективна изложба на носителите на Национална награда „Константин Константинов“ – 2018

Пловдив ГХГ – Юбилейна изложба на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства

Самостоятелни изложби – илюстрация:

Нови Сад, Сърбия  – 2014

Торун, Полша – 2015

Пловдив, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Сливен, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019

Сливен – съвместна изложба с Ясен Стоилов, 2020

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.