"Съкровищницата от приказки" на люксембургския писател Робърт Скофийлд – романтика и лов на съкровища

01.03.2022
Снимка 1

„Съкровищницата от приказки“ е роман от люксембургския писател Робърт Скофийлд. Действието се развива по времето на Наполеон в град Рабенхайм, намиращ се на река Мозел. Главни герои са двама братя, Вилхелм и Якоб, които имат повече от повърхностна прилика с братя Грим. Авторът обаче никога не е възнамерявал да напише географски и исторически точен разказ.

Книгата съдържа народни приказки, романтика и лов на съкровища. Тя е размисъл върху историите, които са вдъхновявали хората в продължение на безброй поколения, през непрекъснато променящите се и често произволни граници на съвременните национални държави.

Какво се случва, когато границата се премести? Когато германските граждани станат граждани на Франция за една нощ? Какво се случва с тяхната история, техните закони, техните библиотеки? Как се променят историите, ако миналото и настоящето на една страна вече не съвпадат? Романът е модерна приказка, която се развива във времето на Наполеон, разказ за книги, за любов и лудост, за хора, борещи се за автономия и свобода, и за удоволствието от историите. Преди всичко това е сага за копнеж и принадлежност.

„Дори след като спрете да четете, ще продължите да въртите и свързвате различните нишки в главата си. Магията на писането на романи триумфира отново!“

Land.lu

Романът „Съкровищницата от приказки“ е издаден в България с подкрепата на Съвета по изкуствата на Люксембург.

With the support of Kultur | lx – Arts Council Luxembourg

Робърт Скофийлд

Робърт Скофийлд е роден през 1963 г. в Саутхемптън, Англия. Учил е чужди езици в университета в Оксфорд, след което работи във финансовия сектор в Англия, Африка и понастоящем в Люксембург.

Лауреат е на Люксембургския годишен литературен конкурс за 2010 г. с първия си роман „Смокинята и черницата“, а детската му книга „Лалето Хуген-Стуген“ влиза в краткия списък на Люксембургската книжна награда за 2013 г.

„Съкровищницата от приказки“ е публикувана през 2020 г. и в началото на 2021 г. е включена в краткия списък за литературната награда на Люксембург за значими творби „Prix Servais“ (първата книга на английски език, номинирана за тази награда).

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

 

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.