"Да затворя кръга": Пътуване към началото на Лидия Симеонова с изложба в галерия Аспект, Пловдив

03.03.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Лидия Симеонова

"Да затворя кръга"

изложба живопис

 09 март – 04 април 2022

Вернисаж: 09 март 2022 от 16.00 до 19.00 часа

Пролетният сезон в Аспект продължава със самостоятелна изложба на друг нов за галерията автор. „Да затворя кръга“ на Лидия Симеонова е своеобразен анонс на художничката към публиката – след 30 години в чужбина, тя се завръща в родния Пловдив и се опитва да затвори кръга на своя живот, установявайки се там, откъдето е тръгнала толкова отдавна. Подготовката на изложбата, продължила две години, и се превръща за Лидия в обратно пътуване към началото, в житейско и творческо преосмисляне.

Лидия Симеонова, Диамант, 50х65, см.техн.

В експозицията художничката представя тридесетина свои живописни работи, които обединяват като техника както акрилни бои върху платно, така и смесена техника върху картон – туш, акварел, пастели и акрил. Творбите на Лидия Симеонова са интересно съчетание от абстрактна, декоративна и предметна живопис; ярки и цветни, те се отличават с изключителен интензитет, който въздейства дори на подсъзнателно ниво. Цветът, настроението и усещането са водещи, няма сюжетност, няма разказ – на платното е запечатан миг, който няма да се повтори.

„Моите картини рефлектират моя живот. Те отразяват моите настроения и чувства, моите възприятия. Например цветята – никога не съм рисувала цветя... Но в един мрачен студен ден усетих, че имам нужда от цвят, от пролет и лято, от цъфнали цветя и ето...“- споделя художничката.

Въпреки абстрактния маниер на поднасяне, всяка картина е базирана на нещо реално, лично видяно или преживяно. Някои от платната се възприемат като портрети, но всъщност са по-скоро израз на собствените ù настроения и вътрешни изживявания, като „Моят аватар“ или „Моят вътрешен глас“ например. Изобщо за Лидия Симеонова е присъщо неспокойствието, както самата тя казва „за мен е характерно, че постоянно търся нещо, не обичам да плувам в спокойни води, трябва да има бури и вълнения“.

И сега пред публиката е поредното нейно предизвикателство - една дълго мечтана и дълго създавана изложба, с която се затваря един творчески и житейски кръг.

Лидия Симеонова, Намери ябълките, 71х56, акрил

Изложбата се открива на 9 март, сряда, с вернисаж от 16.00 до 19.00 часа и ще остане в галерията до 4 април. 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Заглавно изображение: Лидия Симеонова, Огън, 50х60, см.техника

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.