Размисли "Отъ тукъ отъ тамъ" по думи от Илия Бешков

03.03.2022
Снимка 1

„Едно е да говориш каквото ти дойде в устата, друго е да говориш като свободен човек!... Ние вътрешно не сме освободени и тъкмо поради това не можем да улучим границата между политиката и политиканството, а тя тъкмо тук е най-важната отлика между едното и другото. То е като оня, дето му се привидял убит глиган, пък другият казал, че не е глиган, а лисица. За малко да се сбият глиган ли е или лисица, докато накрая дошъл трети: „Стойте, ще се изпотрепете за нищо! По-добре отидете да видите за какво спорите…” Като отишли – ни глиган, ни лисица, а най-обикновена пънчуга… На нас от политикански пристрастия все ни се привиждат наоколо несъществуващи работи и спорим, та се късаме, а никой не се сеща да каже: „Я да поизчакаме! Докато другите се паникьосват, то само ще си покаже какво е!...

Фактът се съдържа в истината и истината се съдържа във факта. Но те са различни неща. Фактът не е истината, нито истината е самият факт… Изкуството претворява фактите в истини, отменя естествената им смърт…” (И.Б.)

 

Да вярваш, ще рече да имаш увереност. От разсъжденията на Бешков, който през 1998 г е обявен от ООН за философ на 20 век, се разбира колко важно е за художника артист да дава отговор на трите основни въпроса: „В какво вярва”, „Как вярва” и „Защо вярва”.

Не от всеки факт или видян момент от живота става готова композиция. Защото те са само нещо външно, елемент за изразяване на нещо друго, родено от разсъжденията на автора.

Случайните съвпадения са суеверия, макар понякога да изглеждат като истини. Това е задачата на изкуството, казва проф. Илия Бешков – да отдели истината от факта, да намери и създаде форма – трайна и нетленна. И доколкото фактът се съдържа в истината, той ще заживее нова форма и няма да погине.

Ето едни факти описани през 1941 г. в българското комикс издание „Илюстровано четиво”:

„При поставяне паметника на Освобождението пред Българският парламент пада случайно една греда и счупва сабята на царя Освободител. Суеверни люде са сметнали това като някакво предзнаменование, което означава, че гигантската мощ на руската държава ще претърпи някакво поражение. Късо време след това руската флота беше напълно унищожена от японците въпреки своя героизъм в страшната морска битка при Цушима”.

Подобни любопитни сведения се публикуват като комикс рубрики „От тук от там”, „Знаете ли това?”, „Чудесата на света” и пр.

 

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.