Резултати от българските номинации за Еврокон 2022

06.03.2022
Снимка 1

Представяме ви резултатите от гласуването за кандидатите, които България ще изпрати като официални номинации за наградите на европейския фантастичен фестивал Еврокон 2022 в Люксембург! Фестивалът е юбилейно 50-то издание и се провежда всяка година в различна държава измежду членовете на Европейската асоциация за научна фантастика ESFS.

Българските номинации се определят с демократичен вот. След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които българските делегати ще представят през месец април в Люксембург. В гласуването се включиха над 1600 фенове на фантастичните жанрове в България, а победителите в 14-те категории на това издание бяха определени по модела на световните награди за научна фантастика "Хюго".

Наградите на Еврокон са разпределени в четири групи. В първата група се състезават произведения на изкуството от фантастичните жанрове, публикувани или създадени в последните две години. Ето и българските номинации в тези категории:

  • Най-добро литературно произведение: "Седем писатели в космоса" от Николай Пеев
  • Най-добро художествено (арт) произведение: Корица и илюстрации на "Денят, в който мама отиде на небето", художник Петър Станимиров
  • Най-добро представление: Аудио-сериалът "Мамник" от Васил Попов, озвучава Владимир Пенев, публикува Сторител България
  • Най-добър фензин: "Сборище на Трубадури" (три броя през 2020-2021)
  • Най-добро произведение за деца: "Къде ли да изхвърля това?" - втора част от трилогията "Защо си тръгнаха пчеличките?" от Мая Бочева
  • Най-добра интернет публикация, различна от фензин: Онлайн списание ShadowDance

 

Във втората група са наградите за цялостен принос. Българските номинации за 2022 са:

  • Най-добър писател: Николай Пеев
  • Най-добър художник: Петър Станимиров
  • Най-добър издател: Издателство Artline Studios
  • Най-добър популяризатор на фантастика: Екипът на онлайн списание ShadowDance
  • Най-добро периодично издание: Списание "Дракус"
  • Най-добър преводач: Елена Павлова

 

Номинациите са в още две категории. В категорията за Дебют българската номинация ще е станалият изключително популярен роман "Глина" на Виктория Бешлийска, който комбинира българска атмосфера с магически реализъм. В категорията за Грандмайстор правилата на ESFS не позволяват публично оповестяване на резултатите преди приключването на фестивала.

Всички български номинации, както и подробности за тях можете да намерите на сайта на Инициатива ФендъмБГ, които са българският организатор на номинациите за фестивала Еврокон и ще излъчат делегатите за церемонията сред представителите на фантастичната общност.

Тази година изпращането на делегатите е с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

 

Информация: Екипът на Българските номинации за наградите Еврокон 2022

https://fandombg.org/eurocon/2022/

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.