"Скъпоценният път на Данте. Как се ражда бижу?": Публична лекция на Маестро Диего Перкоси Папина

22.03.2022
Снимка 1

Онлайн събитие през платформата ZOOM 874 6317 3386

25 март 2022, петък, от 11.20 до 12.30

Галерия УниАрт, НБУ

Лектор: Маестро Диего Перкоси Папи

 

Модератор: гл. ас. д-р Екатерина Цветанова

Бижуто не е студен и неодушевен предмет, а израз на личността на тези, които го създават, и на тези, които го носят, а майсторът Диего Перкоси Папи е възвишен представител на превъзходството в златарската традиция с най-висока занаятчийска и артистична стойност.

Маестро Диего Перкоси Папи ще ни преведе през нелекия път на създаването и реализацията на едно бижу.

Каква е връзката на Данте със златарското изкуство? Ателие Перкоси Папи отдава почит на Върховния поет, като илюстрира пътуването на Данте Алигиери в „Божествена комедия“ чрез великолепни бижута и предмети на изкуството. Харон, Минотавърът и Ериниите със страховити и много богати форми въвеждат Ада. В Чистилището завистта, гневът и алчността представляват най-страшните смъртни грехове. Небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации и както съвременни, така и древни скъпоценни предмети, подчертават абсолютната актуалност на това произведение.

Публичната лекция ще бъде с ограничени места и молим желаещите да присъстват да заявят своето участие в свободна форма на имейл адреса на УППО – uppo@nbu.bg. Срок 23 март 2022 г.

Организатори:

1. Посолство на Италия в София

2. Италиански културен институт

3. Училище за професионално и продължаващо обучение към НБУ
(домакин на събитието)

Още по темата в Диаскоп:

"Скъпоценният път на Данте":

"Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.