Представяне на книгата "На Океана с любов, вяра и надежда" от професор д.пс.н. Илия Пеев

24.03.2022
Снимка 1

05 април 2022 от 17.00 часа

Руски културно-информационен център (РКЦИ)

ул. Шипка № 34, III етаж, заседателна зала № 305

София

Книгата е посветена на обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.) и на моето моряшко семейство и на всички моряшки семейства по света.

Към дадения момент тази книга се явява единственото научно изследване, посветено на Десетилетието на науките за Океана.

В продължение на повече от 30 години капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев, горещ радетел на Морската идея и активен застъпник за Национална морска стратегия, развива специфична област в научното познание – Научна маринистика, Marine Scientific Research, (научни произведения за морето, моряците и морския живот). Авторът е имал щастливия шанс да плава 11 години на надводни бойни кораби и подводници от Военноморските сили, Учебно-ветроходния кораб „Калиакра”, Учебно-прозводствения кораб „Н. Й. Вапцаров” и други кораби. Голяма част от неговите морски изследвания са правени по време на плаване на борда на корабите в реално време, което им придава неповторима автентичност и оригиналност.

Една от главните теми и цели на книгата е отразена в първата глава на монографията: Черно море: пъзел от въоръжени конфликти или море от възможности и синергия през третото хилядолетие? Разпознаваме ли Черноморските послания и ще се вслушаме ли в тях? (Черноморска зона за сътрудничество и благоденствие). Тази идея горещо се поддържа в публикуваната в книгата рецензия на Посланик Майкъл В. Христидис (Michael B. Christides), Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

В книгата читателите ще се запознаят с новата интерпретация на автора на така наречената „триада на безопасността“ и проблемите на безопасността на корабоплаването, а също и с интересния обзор на подводния експеримент „Хеброс ‘67“, проведен с усилията на български акванавти - изследователи.

В книгата е изразена лична позиция на автора по въпроса за защита на правата на моряците в условията на пандемията COVID-19. Неговите препоръки успешно се използват в психотерапията, сугестологията и сугестопедията, в това число и на корабите и в семействата на моряците.

Книгата „На Океана с любов, вяра и надежда” се разпространява от Издателство „Морски свят” във Варна и от Верига книжарници Е-книжарница BookPo!nt във Варна, Бургас, Стара Загора и София:

Представянето на книгата е с участието на автора професор д.пс.н. Илия Пеев, учени, офицери от запаса, психолози, университетски преподаватели и др.

 

Илия Пеев
"На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте окена. Пет океански песни"
Издателство „Морски свят” Варна, 2022
Художник: Сияна Струнчева
Редактор: Петър Тодоров
Брой страници: 358

 

Кореспонденция: Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев, E-mail: ippeev@abv.bg

Mob.: +359 898 359 647 (WhatsApp & Viber)

Home: +359 52 757 472

 

Информация: Руски културно-информационен център (РКИЦ), Отдел "Наука и образование"

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.