Аксиния Пейчева представя "Приказка за края" от поредицата "Анатомия на процеса" в галерия Структура

26.03.2022
Снимка 1

Структура Project Room представя

Аксиния Пейчева

Приказка за края

08 март 2022 - 31 декември 2022

Откриване: 29 март 2022 от 18.00 до 20.00 часа

Стартираме поредния нов проект: Структура Project Room е обособено пространство в галерията, посветено на показването на млади автори. В рамките на 2022 г. избран с конкурс куратор до 35 г. ще реализира 4 изложби. Инициативата се развива в рамките на едногодишната платформа „КОЛКО СКОРО Е СЕГА?“, подкрепена от Национален фонд Култура.

Тази година конкурсът за куратор спечели Васил Владимиров. Очаквайте първата изложба в края на месец март. Тук ви запознаваме с куратора и основните аспекти на идеята, която предстои да бъде развита.

Проектът "Анатомия на процеса"

създава пространство за спекулация върху на пръв поглед неизследваната територия и състояние на художественото проучване. В серия от изложби ще бъдат представени вече съществуващи работи на четирима различни автори. Вместо в своята материалност и „завършен вид“, те ще присъстват през идеи и референции, свързани с художественото проучване и процеса по създаване, който стои зад тях. Галерийното пространство ще бъде превърнато в своеобразно студио, в което зрителите ще бъдат въвлечени в процес на „обратно инженерство“, проследявайки проучвателните методи в основата на съответната артистична практика.

Отнемайки вниманието от конвенционалния начин за показване на изкуство в галерийна среда, серията от изложби ще дискутира различните проявления на художественото проучване. Например ще повдигне въпроси за ролята на артиста, работещ в пресечната точка между изкуство и (социална) наука. Може ли и по какъв начин то да допринесе епистемологично към тези сфери? Като цяло, как художественото проучване подпомага артикулирането и разбирането на човешкия опит?

Васил Владимиров

Васил Владимиров, фотография - Михаил Новаков

Васил Владимиров е куратор и коорданитор на художествената програма в арт пространство КО-ОП, София, работи и на свободна практика. Има бакалавър по модерна история и политика, и магистърска степен по политическа социология. В КО-ОП организира: „Сладкокиселия час“ (самостоятелна изложба на Михаил Новаков), “The Future Will Come” (самостятелна изложба на Мич Брезунек), „Първа линия“ (самостятелна изложба и публикация на Андреа Попйорданова), “NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?” (групова изложба съвместно с EEP Berlin), “Viriditas” (самостоятелна изложба на Гергана Петрова). Участвал е като куратор на фестивалите „Месец на фотографията“ в Братислава и „Международни фотографски срещи“ в Пловдив, и е директор на FIG. – фестивал за илюстрация и графика в София. В момента е част от работната група „Център за социална визия“ на Swimming Pool и развива собствен изследователски проект, свързан с културното наследство на България.

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, mslavova@structura.gallery

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.