Владимир Соловьов: "Късичка повест за антихриста"

28.03.2022
Снимка 1

Скоро дванадесет милиона войници из Русия и всички други страни застават между Урал и Дунав. Когато се появиха пълчищата на богдихана, европейската войска, избягваща явно сражение на равно място, почна бавно да се отдръпва и да се стяга при Днепър. Тя се съсредоточава на височините около Киев, като се разполага на яки позиции в един голям полукръг, отворен по посока към настъпващите монголи, които слепешката влизат в тоя полукръг, дето им се нанася страшно поражение. Отстъпването се превръща в паническо бягство, когато разбират, че храбрият богдихан е убит от парче граната. Разсеяните остатъци от безбройната войска се връщат в дълбочината на Азия и Европа пак е свободна. Ако Европа беше поробена от варварите, защото държавите бяха разделени и мислеха само за своите отделни народни интереси, то великото и славното й освобождение се извърши от международната организация на съединените сили от цялото европейско население. Естествена последица от този факт бе това – старият традиционен ред на отделните народи навсякъде изгуби значение. Европа в 21 в. се превръща в съюз на демократични държави – в Европейски Съединени Щати. Успехите на външната култура, донякъде спрени от монголското нахлуване и от освободителната борба, отново бързо тръгват напред.

Из „Късичка повест за антихриста”

Превод, посветен на В. П. Климент, от „Книжки Недели”, Nr.2, 1900 г. и отпечатан през 1901 г. в приложение на „Църковен вестник”.

Николай Ге, "Съвест. Юда"

Бел. Относно повестта за антихриста на крупния философ Соловьов трябва да се отбележи, че тя е част от статията му в три части „Под пальмами”. Двете първи части на тази статия (диалогично изложена) дълбоко и остроумно осъждат учението на Толстой за несъпротивяване на злото. Соловьов я цени само дотолкова, доколкото тя изразява неговите принципни възгледи върху доброто и злото в света. Повестта за антихриста е интересна и като опит да се представи общото развитие на всесветската история до времената на антихриста, а също и начина на неговото пришествие. Не е ли това топовен гърмеж по врабци? Да, това е такъв гърмеж, но насочен срещу зловредната и разпространена привичка на хората да считат всяко бляскаво нещо за злато, привлекателното за добро и умното за истина. Повестта показва нагледно в ярки и художествени образи докъде води това лекомислие. Нека нашето общество не върви по този път.

Творбата „Три разговора за войната, прогреса и края на световната история заедно с кратка повест за антихриста” е публикувана и в нов  превод от Димитър Кирков, под редакцията на проф. д-р Исак Паси от издателство „Захарий Стоянов” през 2012 г. (Владимир Соловьов, том 3)

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.