Преслава Виденова: "Изнасяне на сина" - "Постоянна експозиция"

29.03.2022
Снимка 1

Преслава Виденова наблюдава света с неотстъпчива, но деликатна сдържаност. Поезията ù фиксира тревожността, хладината, отказът от сантименти, характерни за съвремието ни, но едновременно с това издирва съкровеното и меко подсказва - трудно е "да мълчиш така безукорно, че да не можеш да се оправдаеш пред самия себе си." Прочетете тази книга! И когато пише, Преслава Виденова удържа в себе си - скрито и безпощадно - етичните императиви, без които човешкото ни съществуване не би било възможно.

Ина Иванова

 

ИЗНАСЯНЕ НА СИНА

В последната най-южна стая
на последния обитаван апартамент
на последния двайсет и втори етаж 
на едничкия блок в този тъжен,
населен предимно със скитници,
лунатици и амбулантни търговци,
в пазарните дни процъфтяващ
най-краен квартал
моят малък невзрачен Христос 
вдигна микровъстание.
Моят малък невзрачен Христос 
слезе от малкото сувенирно разпятие,
заковано в подпухналата от влага стена,
и отърсвайки всичката пепел 
и всичките сажди, полепвали някога 
по миниатюрното му лакирано дървено 
мъченическо тяло, бог излезе от стаята,
без да каже и думичка.

 

От книгата на Преслава Виденова "Постоянна експозиция"
Жанет 45, 2021
Редактор: Марин Бодаков
Оформление: Иво Рафаилов. 

 

Книгата се издава със съдействието на Община Стара Загора. 

 

Премиера

Пловдив чете 2022, Литературен салон Spirt&Spirit и Издателство Жанет 45 представят Преслава Виденова с нейната дебютна книга "Постоянна експозиция".

Модератор: Ина Иванова

29 март 2022, вторник, 19:00 ч.
Петното на Роршах, ул. Йоаким Груев 36

Преслава Виденова ще бъде и първият гост на Френската езикова гимназия в Пловдив през 2022 в рамките на инициативата Младият Пловдив чете.

За автора

Преслава Виденова е родена през 1996 г. в Шумен, завършва езикова гимназия във Варна, живяла е за кратко в Гърция, Холандия и Германия. През 2014 г. спечелва първа награда на националния рецитал-конкурс „Яворови дни“. През 2015 става стипендиант на фондация  "Комунитас". През 2016 година е отличена с първа награда в раздел поезия на конкурса „Петя Дубарова“. През 2018 г. записва специалността „Изкуство и култура“ в Маастрихт. През 2019 прекъсва следването си, за да се върне в България. Лауреат е на тридесет и седмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2020), след който дебютира като млад автор със стихосбирката „Постоянна експозиция“(2021).  Конкурсът „Веселин Ханчев" се организиран ежегодно от Библиотека Родина. 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.