"В сянката на дървото": Светлият и приказен свят на Цветан Лазаров гостува в галерия Аспект, Пловдив

30.03.2022
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Цветан Лазаров

"В сянката на дървото"

изложба живопис

 5 – 27 април 2022

Вернисаж: 5 април 2022 от 17.00 до 20.00 часа

На 5 април Цветан Лазаров открива десетата си самостоятелна изложба в галерия Аспект, която е нарекъл „В сянката на дървото“. Неговите изложби никога не са механичен сбор от картини, те винаги са обединени от обща идея и са мислени и осъществени като единна колекция. В настоящата експозиция художникът доразвива тема, която е започнал през миналата година в съвместен проект  с фотографката Кайя Христова "Дървото - Универсум и връзка между световете" и изложбата си „Приказки за дървото“ във варненската галерия „Ларго“.

Въпреки че всички споменати заглавия са фокусирани върху дървото, Цветан Лазаров съвсем няма предвид някакво си дърво, а метафората за онова дърво, което Бог е посадил в средата на Рая. Платната му са своеобразни разсъждения върху това кой е този стожер, който свързва дух и материя, реалност и фикция и всъщност се налага изводът, че това е човекът като идея, като мисъл, съставен от своето мъжко и женско начало, пропит от своите доктрини, вярвания, предразсъдъци. Начало, което се повтаря между минало и бъдеще, а настоящето е само миг. Корените на това имагинерно дърво са в миналото, пъпките и плодовете са бъдещето, а рефлексията му върху настоящето е своеобразна сянка, която е неразривно свързана със светлината. Тази сянка е начинът творецът да изобрази божествената светлина, която не може да съществува без своята сянка, дори чисто живописно няма светлина без сянка.

Цветан Лазаров, Омагьосаната гора, 70х70

Изложбата „В сянката на дървото“ е посветена на троичната връзка между минало, настояще и бъдеще през символиката на дървото – миналото е в корените, те символизират подземния свят, а над земята дървото расте нагоре, все нагоре до божественото. То е пространство, населено от художника с птици, самодиви и всякакви реални и нереални същества, проектиращо човешките възприятия като опит за поглеждане отвътре навън.

В експозицията „В сянката на дървото” Цветан Лазаров  представя 25 живописни маслени картини, стилово и жанрово ориентирани на границата между изобразителното и абстрактното, разкриващи различни аспекти от разглежданата тема. Авторът се опитва да провокира зрителя да се замисли над общочовешки и философски теми, като в същото време го въвежда в един нов, светъл, приказен и красив свят,  давайки му възможност да проектира и съпреживее своите мисли и усещания по разработената тема. Вернисажът ще се състои на 5 април от 17.00 до 20.00 часа и изложбата ще бъде на разположение в залите на галерията до 27 април.

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Заглавно изображение: Цветан Лазаров, Под сянката на ябълката, 90х70 и Синият прозорец, 70х38

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.