Из хрониките на Диаскоп: За една друга награда "Пловдив", учредена от Диаскоп през 1991 и съдбата на първи брой на юбилейния лист за комикси

03.05.2022
Снимка 1

Опитаха и празнуваха празник на цветята, празник на младостта, невинността, на красотата, на духовен полет към чистота. Учредиха и празнуват празник на труда, на умственото и физическо човешко напрежение, празник на мира и най-различни моменти от човешката съдба.

Известно е, че една от най-трудните задачи на обществото е правилното и доброто възпитание на децата. За да развие у децата художествен поглед към литературата и картините, „Диаскоп” започна през 1991 г. да отпечатва юбилеен лист. Известно е, че през онзи период от десетина години на политически борби, малко се говореше за градеж и творчество. И да се е говорело, не е било достатъчно, защото е необходимо да се работи и твори. Разбира се, това е невъзможно там, където основата се гради от личен интерес и егоизъм.

Особено внимание бе обърнато от редакцията в първи брой на в-к Диаскоп от 1991 г. към поощряване на подрастващите български творци — Конкурс за стихотворения за Награда "Пловдив": "Очакваме 6 Ваши стихотворения. Най-добрият цикъл ще бъде възнаграден и публикуван в приложение на „Диаскоп. Пишете ни на адрес: 4000 Пловдив, пощ.кутия 929 до 26 февруари 1992 г."

За съжаление, макар че пристигнаха стихотворения и карикатури, вторият брой трябваше да отлежи. Крадци, незачитащи комикс изкуството, приватизираха половината от тиража на вестника — 2000 бр., срещу непочтен опит да узаконят кражбата си, предлагайки на изданието 200 лв. при единична цена за брой 1 лв. и 60 ст. (словом - един лев и шейсет стотинки). В мътна вода голяма риба се лови, както казва народът. Радостното беше, че това бяха броевете на по-евтината хартия. Останалият луксозен тираж от още 2000 бр. (първият брой на Диаскоп излезе в тираж 4000 броя!) успя да възстанови разходите и престижа. Но финансовите баланси бяха нарушени и така Диаскоп не успя да връчи наградата „Пловдив” за 1992 г.

Когато се подготвяше вестникът за печат, директорът на издателството г-н Емил Стоянов попита „Кой ще спечели?”. Отговорихме му шеговито Христина, литературната редакторка на изданието, защото тя даром работи за Диаскоп.

Напоследък се появи и друга награда със същото наименование „Пловдив”, та ще е нескромно Диаскоп да раздава подобна. Както казва проф. Илия Бешков за създадения от него вестник „Стършел”: Вестник „Стършел” с Бешков почнал, с Бешков свършил, макар изданието и до днес да излиза.

Литературната редакторка наистина заслужава награда за своето усърдие при ежедневното подготвяне на електронното издание за българска култура, комикси и художници Диаскоп! Нека запомни, че тези редове, написани с уважение и от сърце са нейната награда. До времето, когато се надяваме пловдивското дружество да успее да реализира проекта „Златна значка” за принос в комикс изкуството.

От дружество „Диаскоп”, Пловдив

 

 

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.