Европа - континент на мира. За бляскав живот или за грохот от оръжия

08.05.2022
Снимка 1

Блясъкът в живота зависи от трайността на мира и разбирателството. Свидетели сме на един кипеж, на материално съревнование между хората. Една безспирна и изкусна борба във всички области на живота – състезание в стопанството, в техниката, в изобретенията, в културата, в икономиката и пр. Крайната цел на тези състезания е земното човешко, лично и обществено мирно добруване. Едновременно с това виждаме как се увеличават скърби, злополуки и бедствия. Въпросът е защо целта на състезанията така трудно се постига. Безспорно, една от главните причини е липсата на мир заради наличието на груб егоизъм, алчност, завист и низки страсти. Злобата и грубото недоволство на отделни лица и организирани групи, взаимните обиди и отмъщения в своите цинични и кървави форми са доказателство, че душите и сърцата са запустели. И вместо мирен културен напредък — блясък на светкавици от бомби, грохот на оръжия и кървави борби разнебитват благосъстоянието на народите, вземат хиляди човешки жертви, причиняват ужасни мъки и страдания. Хората стават жертви на своите собствени техники и изобретения.

След тежки изпитания, желателно е да се опомним и да помислим за обнова и нов ред в живота. Външните реформи не са най-надеждното средство за траен мир! Важно е в съревнованието да липсват равнодушие, студен егоизъм, омраза и размирие.

В системата на светската алегория фигурата на Мира е крилата жена, държаща маслинова клонка или е жена с корона от такива клонки. До нея има Гълъб. Тези атрибути са от Библията, от епизода в края на всемирния потоп, когато Гълъбът се завръща с маслинова клонка при кораба на Ной. В български комикс от 2010 г. имаме такова изображение. Не трябва да се забравя, както пояснява комиксът „Героят на праисторията” от 2008 г., че потомците на Иафет (големият Ноев син), бягащи от насилие и измами, стигнали Европа. Което доказва, че Европа е континент на мира.

Фигурата на Мира се изобразява предимно при завършване на война или в резултат на добро управление.

В някои художествени произведения Мирът с гълъб се прегръща със Справедливостта, която държи меч. В други картини се вижда и Рогът на изобилието, той сочи благоденствието, което носи мирът. Извънредно интересна е композицията от ренесансови майстори, в които Мирът с факел запалва огън, за да унищожи чрез изгаряне оръжията за война.

 

Текст: Георги Чепилев

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.