НОВИ КНИГИ: Йорданка Белева и "Таралежите излизат през нощта"

15.05.2022
Снимка 1

За книгата

Американското списание Words without Borders нарича Йорданка Белева „един от най-интересните гласове в съвременната българска литература“, а сайтът electricliterature.com определя книгата ѝ с кратки разкази „Кедер“ (Жанет 45, 2018 г.) като „едни от най-красивите, сърцераздирателни и почти магически страници, излезли от България през последните няколко години“.

Писането на Йорданка Белева поставя в своя център белезите – белезите от миналото, които ни задължават да го помним; белезите от настоящето, които ни помагат да го живеем, и белезите от бъдещето, които знаем, че ще получим. Така тя като автор ни въздейства три в едно: да помним, да издържаме, да знаем.

Митко Новков

Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си „играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг.

Владимир Зарев

 

Издателство Жанет 45 (2022)
Заглавие: Таралежите излизат през нощта, сборник с разкази
Автор: Йорданка Белева
Редактор: Иво Рафаилов
Художник: Иво Рафаилов
Страници: 92
Цена: 14 лв.

 

За автора

Йорданка Белева е родена през 1977 г. Автор е на книгите с поезия „Пеньоари и ладии“, „Ѝ“ и „Пропуснатият момент“, както и на сборниците с разкази „Надморската височина на любовта“, „Ключове“ и „Кедер“. През 2021 г. излиза книгата ѝ за деца „Баба Дрямка“. Носител е на множество награди за поезията и прозата си.

 

Йорданка Белева в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.