Галерия "Златен ключ": Николай Александрович Ярошѐнко (1846-1898) и неговата картина "Курсистка"

16.05.2022
Снимка 1

Галерия "Златен ключ":

Колекция от съвършени творби на съвършени майстори

Търпеливо вървящата по тротоара девойка излиза от мъглата, търсейки своето място в живота. Образ на млада украинка, стремяща се към знания.

Майката е душата на децата, е казал Шилер. И никой не отрича, че в първоначалното възпитание на децата, главна роля се пада на майката. От нея детето научава първата дума, с нейна помощ прави първите опити в прохождането, от нея възприема първите понятия за света. Майката влага в детското сърце и душа първите семена на човечност. В нейни ръце е крехката му съдба. Ето защо многоценният мир може да се установи най-лесно чрез съдействието на майката-възпитателка. Ролята ù за мир против войната е моралното разоръжаване на човечеството, което започва от люлката на детето.

Каквато е майката, такива ще бъдат и децата ù. Възпитана ли е тя, благовъзпитани ще бъдат и те. Ако се отличава с грубост и безволие — ще предаде тези качества. Ако не е освободена от оковите на предразсъдъци и суеверия — и децата ще са същите, поне в ранна възраст. Изобщо всичко, което изпълва майчината душа и сърце, всичко, което съставя нейните възгледи и разбирания, се отпечатват в детското сърце.

Ето защо, разсъждава чрез своето художествено произведение художникът Ярошенко, роден в Полтава, Украйна, ако се занемари образованието на бъдещите майки, това ще е основна причина за редица явления с обратен знак в обществения и семеен живот.

Георги Чепилев

 

На изображението:

Николай Александрович Ярошѐнко (1846-1898), Курсистка. 1883. Киевски музей

 

Николай Александрович Ярошѐнко в Уикипедия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.