Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Танер Мерт и живописта – негова сила и любов

21.08.2022
Снимка 1

В интересния житейски път на Танер Мерт творчеството заема важно място. То е искрата в живота му, която веднъж запалена не може да угасне. Живописта е неговата слабост, неговата сила и любов.

Талантът му се отключва след случайно изкарани курсове по интериорен дизайн. Изкуството е в кръвта му. Желанието му да твори и упорито да работи върху създаването на свой собствен, разпознаваем стил е толкова силно, че нищо не е в състояние да го отвлече от тази цел. Върху нея той работи постоянно. За него е огромно удоволствие да го разпознават. Затова обръща внимание преди всичко на техниката и изпълнението. В началото прави само рисунки с молив, а след това продължава да рисува с шпатула и с маслени или акрилни бои върху платно. Това е любимата му техника. И макар че много художници, рисуват с художнически шпакли, той има свой собствен творчески почерк и се старае непрекъснато да го усъвършенства. Рисува с дребни мазки, с върха на шпатулата по един особен, негов си, оригинален начин.

Танер Мерт признава, че това е една много трудоемка техника, но тя пък му дава възможност да постигне едно различно изпълнение и като излъчване и в техническо отношение. Тя е много специфична и има общо с поантилизма и постимпресионизма. Картините му, благодарение на напластяванията на боите се отличават с релеф, който е част от търсеното въздействие. Така художникът постига резултат, който променя впечатлението от творбата, която получава различна визия в зависимост от това от коя страна се гледа. Според автора така той постига 3D ефект.

Танер Мерт

Работата с тази техника и влагането на неимоверно много усилия и време при създаването на една творба карат художника да премине към рисуване с четка, която по-често използва при детайлите. Така се стреми да ускори процеса на рисуване, като запази визуалното въздействие.

Картините му се харесват на публиката. Почитателите на изкуството му постоянно демонстрират интерес към тях. Доказателство за това са няколко любопитни факта. В самото начало, когато завършва своята първа картина върху платно, веднага след като я споделя в Интернет я откупуват за сума, по-висока от тази, която авторът предлага. И още една от многото интересни случки. Преди време една българка, родом от Видин, която живее в Германия, кръщава една от стените в своя дом – „Стената на Танер Мерт“. Това не е случайно, защото тя притежава близо 20 творби на художника. Повече интерес обаче събужда факта, че в близко време има желание да направи изложба с картини на Танер Мерт в Германия, които са нейна собственост. Това за Танер е голяма чест и уважение към изкуството му, които го стимулират за още по-сериозна работа и творби, които да оправдаят инвестициите на ценителите на изкуството му.

Своите пластични идеи художникът реализира по начин, който показва отлично познаване на материалите и техниката на изпълнение. Технологичните принципи за пластичното изграждане на живописната картина са му добре познати. Яркият и звучен колорит открива солидната му теоретична подготовка и умение да борави с цветовете. Така той успява да сведе до минимум всички неблагоприятни физико-химични процеси, за да имат работите му отличен вид и след години.

Танер Мерт рисува във всички живописни жанрове. И пейзажът, и натюрмортът, и композицията, и портретът са в обсега на неговите интереси. Независимо какво провокира живописния му талант, той може да създаде вълнуваща творба на всякаква тема.

Досега Танер Мерт има 10 самостоятелни изложби и участия в много колективни представяния и пленери. Сред последните му изяви е изложбата „Съновидения“, която се откри на 11 август т.г. в галерия „Нирвана“ ( ул.Ангел Кънчев“ 17) в София. За Танер създаването на картината от началото до края е като съновидение, затова и изложбата си кръщава с това име и включва в нея 27 свои творби.

Картините на художника Танер Мерт са собственост на негови почитатели не само у нас, а и в Испания, Германия, САЩ, Италия, Унгария, Турция, Гърция и други страни по света. Той е и член на творческата група «Любов на стативи», която през месец септември т.г. отбелязва годишнина от своята първа колективна изложба.

Танер Мерт


 

д-р Дочка Кисьова-Гогова

Дочка Кисьова-Гогова е изкуствовед, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Работи в Националната галерия в София и преподава в Националната художествена академия в катедра „Плакат и визуална комуникация“.

Организира различни по характер изложби в областта на съвременното изкуство. Досега е представила повече от 120 при тяхното откриване, в различни галерии в столицата, в Националния изложбен център за съвременно изкуство при СБХ и в страната.

Има повече от 400 публикации – статии и студии в научни издания и периодичния печат, свързани със съвременното декоративно и изящно изкуство, както и монографична книга за художника Борис Колев (1906–1982). Сътрудничи и на БНР и представя различни по характер изложби и художници. Член е на Съюза на българските художници от 1992 година.

В последните петнадесет години интересите й се насочват и в сферата на личностното израстване, самоусъвършенстването, парапсихологията, написването на квантови, изцеляващи книги, както и активното обучение в тези области.

 

Албум с репродукции в Диаскоп

д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.