д-р Дочка Кисьова-Гогова: Да сме заедно е изкуство

13.10.2022
Снимка 1

Творческата група „Любов на стативи“ навърши една година!

                                                       

На 26 септември т.г. творческата група „Любов на стативи“отпразнува първия си Рожден ден с откриване на изложба в новата галерия HARITAGE в София (ул.Раковски №68).

Кои са художниците в тази група? Ще спомена само имената им, защото повечето са добре познати на публиката -  Васил Василев – Зуека, скулпторът Атанас Карадечев (със специално участие), Петра Добревска, Милена Попова, Кристина Ляхтова,  Вили Костова, Анета Манолова Любомир Кацаров, Танер Мерт.

Всички те като творци  са много различни и в стилова посока, и в погледа си към света, всеки един е ярко изявена индивидуалност. За тях да творят, е онази глътка въздух от която всеки има нужда постоянно. Те са съмишленици,  приятелството ги свързва. Това са хора, заредени с много положителна енергия. Любовта и позитивното отношение към света са движещи сили за изкуството им. 

Още в самото начало не само като изкуствовед, а и чисто човешки бях впечатлена от необикновената им любов не само към това, което правят. За тях творчеството е в основата на същността им, да действат в името на съвместната работа – също. Удивителната им всеотдайност за общото благо е отличителен белег на всички в групата.

Членовете на "Любов на стативи" без Зуека и Наско

Творчеството ги зарежда, кара ги да летят, носи им  много вълнуващи изживявания. Всеки участник в „Любов на стативи“ има своя роля и своя история, която е интересна и мястото, което заема в нея изкуството, е специално. Споделям всичко това, защото още в средата на миналата година, когато ме поканиха да представя първата им изложба, се учудих, че някои от тях по една или друга причина за известен период от време са били далеч от рисуването. След това, за да се върнат към него сякаш случайно, се открива възможност не само да продължат, а и да наваксат пропуснатото.

Още когато представях първата им изложба в София, усетих атмосферата  и удивителното настроение, които внася в това творческо обединение всеки един участник. С огромна радост почувствах изключителния творчески дух, който цари в него. Подобна творческа атмосфера не може лесно да се съхрани, но явно е, че тази творческа група има Божи вестител, който я пази. 

Не винаги обаче в общите дискусии на групата цари спокойният дух, често има и разминаване на мненията по различни въпроси. Желанието на всички обаче е да има взаимно разбиране и приятелски отношения. Нормално е да съществуват спорове и гледните точки да не съвпадат. Важно е всяко разногласие да извежда поука, която като светлината в тунела да води до правилните следващи стъпки и развитие на „Любов на стативи“, защото „ДА СМЕ ЗАЕДНО Е ИЗКУСТВО“  - мото на изложбата и мисъл, споделена от един от членовете на групата.

Любомир Кацаров и Дочка Кисьова

Във всяка една изложба, която художниците заедно правят, присъства позитивното настроение като започнем от първата, софийската и продължим с изложбите в Благоевград, Пловдив, Русе и отново в София (26.09 – 05.10.2022 ),  в прекрасната галерия HARITAGЕ.

Самата аз се чувствам част от групата и по необясним начин усещам, че нося отговорност за нейния живот и развитие, но тази отговорност е на всички в това чудесно творческо обединение.

Наименованието му  ме подтиква към размисли за любовта. Това удивително чувство с трептене на най-високи честоти може да трансформира живота ни по невероятен начин, то е мисъл, която дава спокойствие и хармония и включва в себе си и  интереса, и радостта. Това определение на любовта ми откри една изключителна писателка и психоложка, изследовател на мигновените трансформации и силата на малко познатите методи. И още една интересна нейна мисъл за любовта като формула за изцеление. Ето нейните думи: „Ако искаш да направиш нещо, спри се и попитай себе си - ако аз бях чиста любов, как в дадения случай би постъпила любовта? И направи следващата стъпка от тази гледна точка.“

Когато постъпваме по този начин във всяка една ситуация, по-нататък винаги ще ни води единствено и само великото чувство ЛЮБОВ!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН „ЛЮБОВ НА СТАТИВИ“!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ПРИЯТЕЛИ!

 

Албум с репродукции в Диаскоп

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.