"При чехите": Антология на съвременния чешки разказ

14.10.2022
Снимка 1

След десетилетия мълчание – отново имаме възможност да четем съвременни чешки разкази на български език.

През септември 2022 – месец, в който се проведоха редица значими литературни събития като „Нощ на литературата“, есенната „Алея на книгата“ и др., се появи на бял свят и един дългоочакван и отличителен проект за истинските любители на добрата литература. Проектът е на изд. „Жанет 45“ и се реализира в сътрудничество с Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Чешката република. Премиерите на книгата са в рамките на специалната програма CZ PRESS на Чешки център София по повод Чешкото председателство в Съвета на Европейския съюз.

За пръв път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ – „При чехите.“ Книгата съдържа разкази на  48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет – Маргарита Младенова.

Без съмнение книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература, която е запазена марка за България на изд. „Жанет 45“. Издателят Манол Пейков и един от двигателите на проекта, заедно с директора на Чешки център – г-жа Дагмар Остранска, споделя на своята фейсбук-страница, че това е един от „най-времеемките и трудоемки проекти, по които е работил“. След което додава: „Тиражът е ограничен, но затова пък всеки екземпляр е забележителен“.

Това е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература, излязъл като по чудо на български език.

Премиери

Книгата ще има две премиери. Първата ще бъде в Чешки център София на 24. октомври 2022 г. от 18 часа., а втората - на 25. октомври 2022 г. от 19 часа в литературен клуб "Петното на Роршах" (ул. "Йоаким Груев" 36, Пловдив) в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете" и Литературен салон Spirt & Spirit . На премиерата в София за книгата ще говорят проф. д-р Маргарита Младенова и доц. Д-р Добромир Григоров от СУ „Св. Климент Охридски“. Премиерата в Пловдив е в сътрудничество с катедрата по Славистика на Пловдивския университет. 

Побързайте да си купите книгата и се срещнете лично с издателя и някои от авторите в антологията, както и с техните преводачи. На премиерите в София и Пловдив ще присъстват чешките авторки Боряна Додова и Лидмила Кабъртова. 

 

Информация: Димана Иванова

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.