Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Полетът на Кристина Ляхтова в изкуството

24.11.2022
Снимка 1

На 18 ноември т.г. в уютната галерия „Еме“ в Благоевград самостоятелна изложба откри Кристина Ляхтова. Тя е един вълшебен, „летящ“ човек. Нейната аура е магическа. Кристина има способността да разсее негативното и да създаде около себе си пространство, наситено с разкошни емоции. Такива са и картините ù. В тях има и изящество, и радост, и очарование, и тънко чувство, и любов. Какво имам пред вид като давам тези определения за изкуството ú.

Изяществото е в деликатния подбор на темите, в изтънчения поглед към всички аспекти  на живота, в желанието да зарадва и себе си и тези, които наблюдават чудесните ù платна. Радостта е в насладата, възторга, забавлението от рисуването, което излъчват творбите ù и желанието да достави чувство на задоволство, вълнение и възбуда и у благодарния зрител. Очарованието е онази магия, която се крие в нейната личност, в самата Кристина като човек. То е това, което тя по един чудесен начин предава на творбите си като художник -  вълшебството, което е скрито дълбоко в душата ù. Тънкото чувство е в спонтанния избор на темите, сюжета, в разбирането за композицията и в усета за колорита. А любовта при нея е всичко това и още нещо – стремеж да изрази себе си чрез рисуването. Любовта към това, което прави – към картините си, тя показва и с отношението към самите тях.

Пътят ù в света на изобразителното изкуство от малка е осеян с интересни, увлекателни преживявания и желание да дава израз на своите емоции чрез цвета, което продължава и досега. Той минава през фотографското изкуство и ландшафната архитектура. Опитът, който натрупва през тези години на обучение в сферите в която рисуването е елемент от творческата дейност ù дава много при възпроизвеждането на действителността чрез художествените образи в живописта.

А пътешествията за нея и семейството ù са важна част от живота.  Те за Кристина са не просто пътувания, а и невероятни преживявания, страст, която обогатява и подхранва фантазията ù. Нищо не може да я вдъхнови така, да съхрани копнежите ù живи, мислите ù свежи, а сърцето ù пълно с  впечатления както далечните пътувания. Затова тя пътува до Египет, Мароко, Тунис, Италия, Испания, Холандия, Германия, Австрия, Гърция, Турция, Англия, Франция и на други места по света.

Художничката никога не пропуска да отрази въздействието от преживяното върху платното. Обича да рисува къщи, хора, жени, музикални инструменти и да предава своите настроения, свързани с музиката. Рисува и натюрморти, но по-рядко прави това, като подбира предметите в тях по един особен начин.  Пейзажите ù са чудновати. В тях има нещо и от реалността и от приказния свят и това още повече засилва тяхната причудливост.

Албум от изложбата в Диаскоп

Във времето маниера ù на рисуване претърпява промени. От 2016 година насам тя развива стила си, като в работите ù ярката проява на чувства и преживявания нараства все повече и повече. Най-напред рисунъка, тоналностите, формите, темите в творбите ù са подчинени на хармонията и покоя. А  линията и досега е един от важните елементи и заема в картините съществено място. Тя определя формите, описва контурите, разделя пространството. В едни от работите ù тази роля на линията е по-изявена, а в други – по-приглушена.  Начинът на възприемане и отразяване на света върху платната започва да се подчинява на желанието да експериментира, да  се изразява по по-експресивен начин. Напоследък  Кристина още повече усилва тази  експресивност на изказа, което се отразява и във формална, и в колоритна  посока.

Цялата 2021 година за нея е наситена с участия в различни изложби.

Като един уверен в своите сили и възможности творец Кристина Ляхтова публикува картините си в различни он-лайн галерии и международни групи. Остава приятно изненадана от проявения интерес към  творчеството ù. Това ù дава още по-голяма вяра, че изкуството ù се харесва, че наистина прави нещо, което привлича не само обикновените зрители, а и специалистите. С творбите си в Интернет групи като  YUBTRA, BUDAPEST  ART GALLERY GROUP, DISCOVERY OF ART и други  е обявявана за „Артист, който трябва да знаете“,“Един от четирите артисти на месеца“, „Артист на деня“, „Хората избраха“ и т.н. Творбите ù са собственост на колекционери в различни краища на света

Кристина е щастлива, благодарна и се радва, че прави това, което иска, като работи в посока усъвършенстване на стила и с изкуството си докосва много хора. Казва, че прави нещата с любов,  а това е магията на успеха ù.

 

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.