Генко Генков (1923-2006) и Иван Кирков (1932-2010) с изложба живопис, рисунки, акварели и илюстрации в галерия Люнион, Пловдив

11.01.2023
Снимка 1

Галерия L’union de Paris представя

Генко Генков (1923-2006)

Иван Кирков (1932-2010)

изложба живопис, рисунки, акварели и илюстрации

17 януари - 1 март 2023

Вернисаж: 17 януари 2023, 17:00 – 20:00

Галерия L’UNION има удоволствието да представи произведения на двама забележителни художници — Генко Генков и Иван Кирков, които остават в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, невероятен талант и неповторим усет за цветове, форми и композиция. Припомняйки тяхната значимост с изложбата отдаваме почитта си към двамата творци Иван Кирков (на 01 януари се навършват 91 години от рождението му), и Генко Генков (на 1 февруари се навършват сто години от рождението му).

Творчеството им обхваща втората половина на ХХ век. Още в началото на 60-те години те съумяват да се утвърдят като дръзка художествена алтернатива, заедно с ново по-свободно поколение художници, като се стремят да влеят своето изкуство в духа на времето, в европейските тенденции, всеки според собствената си индивидуалност и представа.

Генко е художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Неговата неподражаема живопис, освободила цвета и формата от приетите канони е отражение на неговите виждания и състоянието на духа му, вечно неспокоен и търсещ. Представените пейзажи в експозицията се отличават с характерен авторски почерк – ярък колорит и релефни повърхности.

 Иван Кирков е от художниците, които през годините останаха верни на пластическите си търсения в различни жанрове и стилове, но задължително обвързани с модерността, противопоставяне на рутината и фалшивия патос на социалистическия реализъм.

Неговата непринудена, но мощна като излъчване интелектуалност, съчетана с дискретна ирония и великолепен хумор, го превърна в един от философите на новото. В експозицията ще могат да се видят акварели, рисунки и илюстрации.

Изложбата в галерия L’union може да бъде разгледана до 1 март  2023 г.!

ГЕНКО ГЕНКОВ

Генко Генков е роден през 1923 година в село Чоба, близо до Карлово. Израства в Бургас, където завършва Полукласическата гимназия. През 1948 г. завършва Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 година, а през 1973 е организирана ретроспективна изложба по случай петдесетата му годишнина. От 1972 година е носител на орден “Кирил и Методий” ІІІ степен. През 1978 г. получава наградата на СБХ на името на Владимир Димитров-Майстора.

Генко Генков умира на 3 март 2006 г. в София по време на последната си изложба.

ИВАН КИРКОВ

Иван Кирков е роден е през 1932 г. в гр. Асеновград. Завършва живопис в Националната художествена академия като възпитаник на проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. Още с участието си в Първата младежка изложба през 1961 г. името му се превръща в синоним на неконформизъм и модерност. Склонен към експериментиране, той работи в различни области и жанрове - живопис, илюстрация, плакат, сценография. Дебютира като художник в киното през 1961 г. с филма "Инспекторът и нощта". Автор е на монументалната металопластика във фоайето на Централна гара, стенописите на потона и завесата на Народния театър "Иван Вазов" и мн. др. Носител е на много награди за живопис, приложно и монументално изкуство.

Умира през 2010 г. на 78 годишна възраст в Асеновград.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.