НОВИ КНИГИ: Иванка Могилска и "Шарени сапунени балони"

12.01.2023
Снимка 1

От кратките приказки в „Шарени сапунени балони“ децата получават отговор на важни въпроси, които избягват да ви задават. Например:

„Може ли да си приятел на всички?“
„Защо тролеите са вечно сърдити?“
„Защо магарето не яде коледен сладкиш?“
„Най-лошото момиче в квартала добро чудовище ли е?“

Авторката Иванка Могилска измисля всяка от историите, за да утоли любопитството и да успокои тревогите на своя малък син. Това са приказки за всекидневните чудеса, които впечатляват децата и които възрастните често не забелязват. С малчовците от 3 до 6 години ви препоръчваме да ги четете на глас, с драконовско ръмжене, тролейбусно мърморене, магарешко пеене и дълбокомислено квакане. С порасналите господа и госпожици – от 7 до 10 годишна възраст – препоръчваме да хванете незададените въпроси за опашките и да ги обсъдите заедно. Поръчайте „Шарени сапунени балони“ – приказен подарък за семейна употреба.

За книгата

Тези приказки са като топла закуска – ароматни, вкусни и подхранват въображението. Те са пресни-пресни, току-що съчинени. В тях участват хора и предмети, реални и фантастични същества. Целият свят се е събрал около детето и му говори, и го разсмива, и го закриля. Тези приказки са уютни и пъстри като детска стая. Тук детето може да си играе, да се цупи и да се сдобрява, да се научи как да се справя с тревогите си.

Илюстрациите на Елена Василева с прозрачните им акварелни багри деликатно допълват нежните истории и се открояват в морето от дигитални изображения, което ни заобикаля.

Книгата „Шарени сапунени балони“ на Иванка Могилска е чудесен окуражаващ пример за това как можем да се впуснем в измисляне на собствени приказки със своето дете, като тръгваме от всяко нещо, което го впечатли, и оставим историята да се развива според настроението и нуждата ни в момента.

Тези приказки са необикновени, обичливи, мили и кратки като самото детство.

Мария Донева

Писател и художник

Иванка Могилска (1981) е автор на разкази, романи и стихове. Обича да пътешества и да си измисля истории за всичко, видяно по пътя.

Дебютната ù стихосбирка „ДНК“ (2004) печели награда „Южна пролет“. Втората ù стихосбирка „Иначе казано“ (2010) е отличена с Национална награда за поезия „Владимир Башев“. По нейни стихове е създаден пърформансът „ДНК на думите или инструмент за писане на поезия“, представян многократно в България и Германия.

С първия си роман „Места за загубване“ (2007) Могилска участва в срещата на европейските романисти дебютанти по време на международния панаир на книгата в Будапеща. Вторият ù роман „Внезапни улици“ (2013) е преведен на унгарски, в поредицата „Европейска проза“ на издателство L'Harmattan. Последната ù книга е сборникът с кратки разкази „Тая земя, оная земя“ (2017). Нейна поезия и проза е превеждана на английски, френски, немски, унгарски, сръбски, фарси и бангла.

Иванка Могилска в Диаскоп

Елена Василева е родена в Стара Загора през 1978 година. Учи в Средно художествено училище за приложни изкуства „Димитър Добрович”, гр.Сливен. Там открива чудото на водните боички и тъче стенни гоблени. В Художествената академия продължава с текстила и акварелните рисунки. Завършва магистратура, специалност „Предучилищна педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Води ателиета по изкуство в магазин за художници „Импресия“.

Към момента е учителка в детска градина. Озовава се случайно между децата, но се влюбва в тази среда, в която творчеството е начин за общуване, изразяване, споделяне на емоции, натрупване на знания и умения. Работата ù я вдъхновява да прави все повече весели рисунки, които малчовците чакат с нетърпение всеки ден.

През 2019 година, с нейни илюстрации, излиза логопедичната книга за деца „Пет артикулационни приказки с Бърборка“. Тя е в помощ на много родители и учители.

Как всяко нещо може да се превърне в приказка?

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.