Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Творческата орбита на Юлиана Кръстева

19.01.2023
Снимка 1

Творческият портрет  на Юлиана Кръстева е многообразен, но едно в него е неизменно – любовта към артистичния текстил. Тя води началото си от 70-те години на 20 век, когато петнадесет годишната Юлиана започва да учи в училището по текстил в София. След завършването му известно време е художник на десени, а през 1979 година се осъществява и голямата ù мечта да следва в Художествената академия в София.

Начева се нов период по пътя ù към истинското творчество. За пет години Юлиана попада в уникално творческо пространство, което ù дава невероятен заряд за бъдещата творческа дейност. Тя е студентка в класа на професор Марин Върбанов – една оригинална творческа личност, която има своя несравним принос за развитието на артистичния текстил не само в България.  Професорът учи своите студенти, че художественият текстил и работата с него е преди всичко начин на мислене, а неговата школа е концептуална, защото художниците, минали през нея, правят изкуство, толерантно към всички материи и материали. Юлиана Кръстева се учи от един обаятелен творец и човек, чието изкуство е силно и магнетично и определя развитието на артистичния текстил десетилетия напред.

Творческите ù изяви започват веднага след завършване на висшето образование с участия в Художествени изложби в град Смолян, където живее известен период от време, а също и в експозиции в Националния изложбен център на СБХ на ул. Шипка 6.

Обучението в Художествената академия ù дава много, но животът я завърта в посока, която ù открива възможност не само да се докосне до професията на преподавателя, а в продължение на дванадесет години да преподава художествен текстил. От средата на 80-те до средата на 90-те години на миналия век тя е преподавател в Художествено училище за приложни изкуства в град Смолян, като извежда шест випуска дипломанти. Благородната ù учителска работа продължава и в София, където в продължение на година Юлиана преподава в Средното специално училище по текстил и облекло. В началото на новото столетие  няколко години е художник в различни фирми, като се докосва и до света на рекламата.

Резултатите от творческата си дейност художничката представя както в България, така и в чужбина. Представя за участие свои творби в 13, 15 и 16 Международно биенале по текстил в Лозана (Швейцария). Няколко пъти взима участие в Коледна изложба на миниатюрата в галерия “Del Bello” в Торонто (Канада). У нас има петнадасет самостоятелни изложби с творби – рисувана коприна в София: Унгарски културен институт, галерия “Solers”, НДК, галерия “Пагане”, галерия “България” и на други места.

Рисуването върху коприна е изкушение за Юлиана Кръстева. С голяма прецизност и умение, като спазва изискванията в техническо отношение, тя постига чудесни резултати. Творбите ù са вдъхновени от класическата музика и джаза и са изпълнени с прекрасни емоции, които авторката предава и на публиката. Провокирани от музиката на Вивалди, Моцарт, Чайковски, Бизе, Пучини, Брамс, Шопен произведенията ù настройват съзнанието както за съзерцание, така и за отмора.

Юлиана Кръстева е творец, който постоянно търси. Толерантността на текстилното изкуство към различните видове материи и материали я освобождава и отваря към нови идеи и  експерименти, а също и към философски моменти в творбите ù. Сполучливите ù опити с работи от хартия я водят до участие в Международен хартиен арт фест през 2016 година в София, където се представя с произведението “Паралелни световe”.

През последните години желанието ù да експериментира я насочва към абстрактната живопис. Тя открива, че с изразните средства на това изкуство може да предаде съкровената същност на своите чувства. През лятото на 2022 година Юлиана открива изложбата “Вълни на любовта” в София в галерията на хотел Анел, където представя новите си живописни творби.  В тях с минимални изразни средства тя пресъздава с един декоративен маниер това, което я вълнува. В тези свои произведенияя авторката е вдъхновена от японското изкуство.

От ученичка има афинитет към японската естетика и се възхищава от съвършеното чувство на японците за мярка и красота, на умението им да ценят всеки миг и на уникалния японски минимализъм. В живописните работи на Юлиана се преплитат търсенията ù в живописна посока с декоративния изказ, което ги дарява с тънката чувствителност на своята авторка и впечатляващо въздействие. Често композицията и колорита в тези творби са под влиянието на музиката, която постоянно я съпътства в процеса на творчеството. Названията на картиите са изпълнени с философско-поетично съдържание. Те откриват желанието на Юлияна да насочи зрителя в посока мечтателно наблюдение и разсъждение: « В безкрайното море на чувствата», «Плюс-минус», «Синьо», «Микадо», «Дървото на живота», «Любов и хармония».

В живописните творби на Юлиана Крътева има много от позитивната същност на авторката. Те пленяват и с колорита, и с излъчването си и с душевното състояние,  вложено в тях, носят радост и прекрасно настроение. Произведенията ù се харесват на зрителите и намират своето  място в частни колекции у нас и в различни страни по света: Германия, Гърция, Италия, Русия, САЩ, Унгария, Франция, Холандия, Швеция.

 

Албум с репродукции в Диаскоп

 

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.