„Светът има нужда от младите”: Изложба на дигитални творби с добавена реалност в галерия Ларго, Варна

20.02.2023
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

Светът има нужда от младите

изложба на дигитални творби с добавена реалност

Светослав Косев (дигитални творби)

Симеон Желев (дигитални творби)

Атанас Марков (приложение за добавена реалност)

22 февруари – 14 март 2023

Откриване: 22 февруари 2023 от 18.30 часа

► 

На 22-ри февруари 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата дигитални рисунки с добавена реалност „Светът има нужда от младите“ на търновската арт група Co-Interaction, включваща Светослав Косев и Симеон Желев – автори на дигиталните творби и Атанас Марков – автор на приложението за добавена реалност. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Кои са авторите на проекта?

В изложбата, експонирана в „Ларго“, творбите имат две състояния – реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети. Тримата автори създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства. В настоящият проект Светослав Косев и Симеон Желев са създателите на серия от дигитални рисунки по темата, както и на визуалния материал за добавената реалност – движещи се обекти и фрактална анимация. Атанас Марков е автор на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите.

Симеон Желев

Поколенията Милениал, Зет и Алфа - кой стои зад тези наименования?

Поколения Милениал, Зет, Алфа – това не са просто наименования. Зад тези, станали модерни през новия век квалификации, стои нашето бъдеще – на отделните държави, на обществото, на нашата планета. Защото зад тези имена стоят нашите деца с техните мечти, вълнения, стремежи, приоритети, но и с техните проблеми, трудности, неувереност. Но най-вече зад тези наименования стоят едни други, различни хора – с нова, съвсем различна ценностна система, нов, различен начин на мислене, различни приоритети. Младите хора, родени след 1990 година, са закърмени с технологиите, интернет средата, компютърните игри, виртуалната реалност, общуването в социалните мрежи. Важното за нас не е важно за тях, ценното за нас за тях е безсмислено, нашите постижения за тях са бреме. Поколенчески конфликт? Не само.

Към какво е насочена темата на изложбата?

Tемата на изложбата е свързана с проблемите при професионалната реализация на съвременните млади хора. В двете десетилетия на новия век не само в България, но и в европейските страни все по-отчетливо се забелязва тенденцията на обезверяване на младите хора в тяхното бъдеще, във възможностите им за намиране на работа и професионална реализация при завършване на тяхното образование. Все повече психолози, социолози, социални работници, специалисти в сферата на HR и трудовата заетост коментират инертността, незаинтересоваността на младежите от тяхното собствено бъдеще, често нереалистичните им очаквания от техния старт в живота.

Младите хора не желаят да започнат работа веднага след завършването си, защото нямат увереност в себе си, работодателите нямат увереност в тях, имат нереалистично високи стартови очаквания, а в същото време не могат да намерят място, където те да бъдат изпълнени. Това създава у тях усещането, че не са нужни на обществото, че те са непригодни, защото така е устроен светът, че светът не е гостоприемно място за младите хора. Това безверие и скептицизъм води до инертност, безнадеждност и създаване на маргинализирана прослойка млади хора без перспектива. Дискусиите по тази тема в обществото са спорадични, вечно измествани от някой друг, по-важен и спешен проблем – война, пандемия и др. В областта на визуалните изкуства темата като че ли също не е достатъчно засягана или интерпретирана чрез създаване на творчески продукти – изложби или други проекти. А всъщност бъдещето на държавите, на обществото, на света, е тясно свързано и изцяло зависимо именно от успешното приобщаване на младите хора към общественото развитие.

Симеон Желев, Творчество

Как ще се развие настоящият проект?

На темата за приобщаването, за търсенето на допирни точки, са посветени серията от рисунки на Светослав Косев и Симеон Желев и добавената реалност към тях. Създателите на проекта се надяват изложбата да предизвика размисъл, дискусии и да привлече вниманието на младите хора, но и на обществото като цяло. След представянето ѝ в галерия „Ларго“ изложбата ще бъде показана в градска среда във Варна и във Велико Търново и ще гостува в различни училища по изкуствата в страната. Чрез творбите в изложбата авторите представят своята интерпретация на темата за реализацията и професионалното бъдеще на младите хора, за техните мечти, за техните стремежи и това, което ги вълнува. Изложбата е генератор на много въпроси -  доколко българското общество фокусира и идентифицира успешно проблемите на младите хора, доколко има желанието да търси решение на проблемите им, къде е пресечната точка на техния начин на мислене и тяхната ценностна система с реалността в съвремието ни.

Каква е целта на проекта?

Темата за успешното вписване на младото поколение в обществото с всичките му нужди и изисквания е безкрайна и не смятаме, че реализацията на проекта ще доведе до тяхното решаване. Целта му е по-скоро заостряне на фокуса на общественото внимание върху проблемите, нуждите и мечтите на младите хора по един различен, нетрадиционен начин – през призмата на твореца.

Добавената реалност в творбите на Светослав Косев и Симеон Желев може да бъде видяна и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли  от Google Play и Apple Store на своя телефон приложението, създадено от Атанас Марков и сканира чрез него снимките на творбите в сайта на Арт Галерия Ларго. 

Очакваме ви на откриването с участието на тримата артисти на 22 февруари 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Светослав Косев, Мечтата на един младеж да бъде астронавт

Авторите

Светослав Косев се дипломира през 1998 г. във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий със специалност "Графика" в класа на проф. Христо Нейков. През 2002 година започва работа във ВТУ като редовен преподавател, а през 2019 година става Декан на Факултета по изобразителни изкуства. Работи в областта на тримерната графика, графичния дизайн, плаката, живописта, витража, пространственото оформление и всички съвременни форми на визуалното изкуство. Участва редовно в общи художествени изложби, биеналета и триеналета в различни области на изкуството, някои от които: Международно триенале на плаката – Лахти, Финландия (2003), „АртРозалиада“ – Изложба на преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство – Велико Търново (2012 - 2019), Есенен салон на Великотърновските художници- Велико Търново (2004 - 2019), II издание на Национална изложба „Графичен форум“ - Стара Загора (2019), Триенале за съвременно изкуство „Велико Търново – пространство за вдъхновение“ (2020) и др. Носител е на Награда за компютърна графика в раздел “Абстракция” – Х-ти конкурс на Corel draw, Канада (2000) и Награда на Община Велико Търново в Национална изложба на художниците – педагози, В.Търново – (2009).

Симеон Желев е роден на 07.10.1992 г. в гр. Попово. Завършва  бакалавърска степен със специалност - Графичен дизайн и визуални комуникации във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2015 г. и магистърска - Графичен дизайн и визуални комуникации през 2016 г. в същия университет. Защитава успешно през 2020 г. своя дисертационен труд на тема „Графити изкуството и социализация на калиграфията в края на XX и началото на XXI век“. По настоящем е асистент към катедра Графичен дизайн и визуални комуникации, ФИИ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Реализира множество участия в национални и международни  изложби и кураторски проекти, някои от които: Участие в арт фестивал ON!FEST, София, Интер Експо Център (2017), Участие в международна изложба Final Show 2, Лодз, Полша (2017), Колективна изложба "Буквите Говорят" заедно с Петър и Полита Караилиеви- галерия Дориан, гр. Плевен (2018), Участие в изложба "Кирилица - графити азбука от А до Я", Галерия Gifted, София (2019), участие в младежка изложба „Продължавай/Go ahead“, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново (2019, 2021), участие в международен стрийт арт пленер “Цветен град” (Colourful sity) в гр. Кешан, Турция (2020) и др. Отличен е с Награда за творчески постижения в изложба „АртРозалиада“ 2018; Второ място в Националните фантастични награди 2016, раздел Любим комикс за 2015 г.; Първо място в категория „Калиграфия“ и второ място в категория „Акцедентен шрифт“ в международната изложба- състезание за шрифт и калиграфия „Панграм- 2016“, Харков, Украйна.

Атанас Марков е роден на 12 март 1976 година. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2000 година със специалност "Информатика", а през 2016 година получава докторска степен със специалност Изкуствознание и изобразително изкуство- Графичен дизайн и визуални комуникации. От 2009 година работи като преподавател във ВТУ по компютърна графика, мултимедийни технологии и фотография. Има множество участия в сборни и конкурсни изложби в страната и в чужбина, някои от които: „Интерактивен Графичен Форум” (ИГФ) – Велико Търново (2000), Проект “Трансформацията” – изложбени зали “Рафаел Михаилов” – Велико Търново (2006), Визуален проект “Черно в черно” (Троян, Велико Търново, София) – Куратор: Антоанета Илчева (2007), Арт-клуб „Апостроф” - Дома на хумора и сатирата – Габрово (2008), „Преподаватели и студенти“ – ВИВАКОМ АРТ ХОЛ, София (2014), Дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации“ (2017), Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово (2017) и др.

Светослав Косев, Мечтата на едно момиче да полети в космоса

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.