Латвийската писателка Лаура Виноградова гостува на българската публика с първия си роман "Реката"

13.03.2023
Снимка 1

14 март 2023 от 19.00 часа

Casa Libri, София

На 14 март Ви каним в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64) за среща с латвийската писателка Лаура Виноградова! Тя пристига в София, за да представи романа си „Реката“ пред българските читатели.
 

За книгата

„Реката“ (превод: Милен Митев) е горестна история, изтъкана майсторски, с вкус към детайла, и заредена с просветляваща надежда. Десет години след изчезването на сестра си Руте продължава да живее с огромната мъка по нея и да ù пише писма, за които не е сигурна, че ще стигнат до получателя си. Преследват я и спомените за нерадостното ù детство, мъчителните мисли за майката, която е в затвора, за бащата, когото никога не е познавала. И Руте бяга - от града, от работата си, от съпруга си и най-вече от самата себе си. В оставената ù в наследство бащина къща тя се сближава с добронамерените си съседи, но истински близка ù става единствено... реката. Единствено в нея Руте намира някакво утешение. И дори когато се опитва да започне нов живот със съпруга си, когато поне привидно на хоризонта на трагичния ù живот се очертава някаква надежда за ново бъдеще, реката остава символичният образ на сестринската любов.

За автора

Лаура Виноградова завършва Техническия университет в Рига, а първите ù литературни изяви са в областта на детската литература. Следват два сборника с разкази и първият ù роман, „Реката“ (2020), номиниран за годишната латвийска награда за литература и удостоен с Европейската награда за литература през 2021 година.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

Информация: Издателство Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.