„Обичай, мечтай, бъди себе си“: „Любов” на бургаския художник Николай Ангелов - Гари в галерия Ларго, Варна

04.04.2023
Снимка 1

Галерия Ларго представя

Николай Ангелов - Гари

Любов

изложба живопис

05 – 25 април 2023

Откриване: 05 април 2023 от 18.30 часа 

За седми път със самостоятелна изложба в галерия Ларго се представя бургаския автор Николай Ангелов - Гари. Събитието се открива на 05 април 2023 от 18:30 часа, а експозицията, представяща над 20 от най-новите картини на художника, е озаглавена „Любов“.

Какви са темите в картините?

Темите и сюжетите в картините са свързани с най-важното и всеобхватно човешко чувство – любовта. По-голямата част от творбите представляват фигурални композиции, включени са и няколко натюрморта. Колоритът е по-ярък в сравнение с последната изложба на художника в галерия Ларго преди две години. В творбите откриваме  оптимизъм, радост от живота, жизнеутвърждаващи сюжети. С усмивка и лека закачка към зрителя Гари разработва сюжети, познати ни от хилядолетната човешка история – за търсещия човек и търсещия Човека в „Диоген“, за свободата и нейните окови в „Статуя на свободата“, за вярата и неочаквания изход в „Давид и Голиат“, за преходността на славата и вечността на забравата във „Вечност“, за силата на слабостта в „Европа“. Картина след картина Гари ни потапя в своя свят, в който най-важните послания са „обичай, мечтай, бъди себе си“.

  

"Диоген"                                                                                                  "Статуя на свободата"

Николай Ангелов – Гари

Николай Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” със специалност ,,Скулптура”, но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата. Има над 20 самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Карлово, Пловдив, Карнобат и София и множество участия в сборни експозиции. Николай Ангелов – Гари има шест самостоятелни изложби в Арт Галерия Ларго – „Приказка” (2012), „Нов ден” (2013), „Любовни пространства” (2014), „Полет над деня“ (2016), "Тържество на радостта" (2018) и „Спасение има“ (2021). През 2014 г. Гари печели Наградата на СБХ за млад художник на Националната изложба „Приятели на морето” в Бургас. През март 2015 г. Николай Ангелов – Гари спечели Голямата награда „Златният Езоп” на XXII-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово 2015. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Работи и в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово (2003), на църквата “Рождество Богородично” в село Братово (2007) и на стенописи в Троянския манастир (2016). От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение. Живее и работи в Бургас.     

       

От цикъла "Балет"                                      

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 05 април 2023 от 18:30 часа в галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта ни на www.largogallery.com.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Николай Ангелов - Гари, "Европа"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.