10 години електронно издание "Диаскоп" 2013-2023: Кадри от публикувани комикси на тема ужаси и кошмари

05.04.2023
Снимка 1

Из творчеството на студио "Диаскоп"

Спомням си, че около 18 февруари 1997 г. временното служебно правителство направи изявление при внасяне на писмото в Брюксел за  членство в НАТО - България подаде молба при положение, че това няма да усложни и увреди отношенията ни с Русия. Да не забравяме, че България е мост между Изток и Запад, а мостът има две опорни точки.

За съжаление в България все още комикс изкуството е в неравностойно положение. А продължават да се поддържат автори с връзки. Още от времето преди пандемията нямаме отговор на входящо писмо-молба, внесено от пловдивското комикс дружество относно поощрение на младите, но се печатат и раздават комикси на някакви комикс кръгчета. Тъй като съм ядосан от несправедливостите, показвам каква интересна творба — това може да се проследи и от кадрите на тема ужаси и кошмари, не можа да се реализира от младежкия сектор поради липсата на подкрепа. Творбата бе замислена като близка до сюрреализма, за да опише по-точно нереалния съвременен ужас и кошмар. Подобно на вълновата функция, описваща квантовите обекти при концептуалната дилема „едновременно тук и там” и едновременно жив и мъртъв” до момента, в който субектът не установи едното или другото. Ето част от сценария хипнагогия:

"В това време се започна ужасна борба между мечката и слона. Снопите като че ли оживяха. Класовете заприличаха на човеци и борбата стана ужасна – потекоха реки от кърви. Звярът, който лежеше, само гледаше борбата и когато животните се изтощиха, стана и с ярост се нахвърли и върху мечката, и върху слона. Тогава звярът с дългите крака и червена козина ги смете и уви като сърми, тури ги под краката си и тържествуваше. Видях как дойдоха двама души и казаха на лъва: „Или подпиши, или под нож ще бъдеш”… и като го нараниха , блъснаха лъва, защото не подписа и остана неутрален. Но дойде човек и привърза раните на лъва и той оздравя. Както се видя в съня, войната избухна изведнъж с необикновен рязкост, с каквато рядко се е водила досега митническата война. Опитът показва, че земеделските страни по-лесно преминават митническата война, отколкото индустриалната. Такова положение не може да продължава дълго. Тук не е въпросът кой има право, кой не, а кой може да претърпи по-дълго тежестите от такова положение. Всяка от воюващата страна за икономически интереси, има свои приятелски и неприятелски държави. За едните митата са извънредно високи, за други извънредно ниски.

В съня лъвът постъпи като кираджия. Той си спомни, че император Константин Велики, когато пренесе столицата на Римската империя във Византион, замени изцяло съществуващия протокол. Всеки поданик в неговата мултинародна държава беше свободен и можеше да отиде като кираджия наемник да служи, за която си иска друга държава. И самите политически избори той уреждаше чрез силата на спортните игри. Всяка партия имаше свой поддържан отбор. Това е свобода и интелигентност, да се бият само двама като цар Давид и Голият" и т.н.

 

Текст: Георги Чепилев, основател на комикс дружеството и на юбилеен лист Диаскоп, 1991 г., който през 2013 година започва да излиза в електронен вариант.

 

Албум с кадри на тема "Ужаси и кошмари" в Диаскоп

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.