СЪКРОВИЩАТА НА ЕВРОПА: Марко Пино да Сиена (1520 - 1587) и "Възкресение"

17.04.2023
Снимка 1

Казват, че Микеланджело дал следното указание на художника Марко Пино да Сиена (1520-1587): „За предаване на движение и грация във фигурите няма по-подходяща форма от змиевидно извита пирамида със съотношения – едно, две и три между разстоянията на  някои части  от фигурата”.

В това правило се съдържа цялата тайна на така наречения от художниците ефект "Furia". Огънят е най-активната стихия, а формата на пламъка повече от всичко друго изразява движението, тъй като неговият връх завършва с острие, стремящо се към своята форма отвъд въздуха.

Разполагането на фигура в подобна форма може да се осъществи чрез два способа.

При първия върхът на пирамидата е нагоре, където едното рамо е в ракурс и закрива другото, а в широката част се разполагат краката или долната част на одеждите.

При втория е възможно наподобяването на пирамида,  но с широка част  горе – разтворени ръце или единият крак да закрива другия.

За постигане грациозност на фигурата пирамидалната форма трябва да е съпроводена с извиване, подобно на пълзяща змия или буквата “S”.

Пропорциите на разстоянията между колена и стъпала, бедра, рамене и ръце трябва да са в отношения - едно, две и три, т.е. широката част в двойна или тройна пропорция спрямо най-тясната.

Текст: Георги Чепилев

Илюстрации: „Възкресение”, 1555 г. от Марко Пино да Сиена

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.