Вече са избрани участниците в V международен Екслибрис конкурс Варна

24.04.2023
Снимка 1

На 22 април 2023 станаха известни селектираните художници в петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Желаещите да участват артисти имаха почти три месеца да се регистрират онлайн и да изпратят своите творби за селекция. Дългогодишен организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия Ларго, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“.

До крайната дата 15 април 2023 се регистрираха 280 участници от 38 държави. За участие в селекцията бяха допуснати 251 графици от 36 държави. Петчленното жури в състав доц. Димо Колибаров – председател на журито, Юлиан Йорданов – артистичен директор на конкурса и членове Анна Тихонова, Димо Миланов и Нели Вълчева, избраха за участие в представителната изложба и каталога на конкурса 140 художници от 31 държави.

Тази година за първи път най-много са участниците от Полша – 27 автори. Това е изключителен комплимент за организаторите, тъй като полската графична школа е една от най-добрите в света, а в Полша се провеждат цели четири екслибрис конкурса -  в Малборк, в Гливице, в Гданск и в Остров Великополски. Форумът в Малборк е най-старият такъв конкурс в Европа. Логично, при такова сериозно участие, най-много са селектираните автори от Полша – 19 художници.

И в петото издание на конкурса зрителите ще могат да се насладят на творбите на едни от най-добрите имена в областта на малката графика и екслибриса в света. В залите на галерия Ларго ще видим най-новото от победителите от предишните издания на конкурса – Иван Русачек (Беларус), Веселин Дамянов - Вес (България) и Олег Денисенко (Украйна). Отново участват носителите на различни награди от варненския конкурс – Константин Калинович (Украйна), Шигеки Томура (Япония), Мартин Байенс (Белгия), Маурицио Шварцман (Аржентина), Лембит Ломус (Естония), Анна Трояновска (Полша), както и великолепните български артисти Петър Лазаров, Христо Найденов, Христо Керин, Десислав Гечев, Мая Чолакова и други. Тази година за първи път свои творби във Варна изпращат двама от най-награждаваните съвременни творци в областта на екслибриса – Карол Феликс от Словакия и Владимир Зуев от Русия.

 За определянето на наградите журито ще се събере в морската столица на 12 юни. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 14 юни 2023 г. в галерия Ларго.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Фондация за изкуство „Йордан Петков“, галерия Ларго и Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org, както и в сайта на галерия Ларго на www.largogallery.com.

 

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор, Международен Екслибрис Конкурс Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.