Премиера на "Рилският пустиник" от композитора и дългогодишен диригент на Софийския свещенически хор ставрофорен иконом д-р Кирил Попов

07.05.2023
Снимка 1

Предстои премиерата на музикалната поема "Рилският пустиник" от композитора и дългогодишен диригент на Софийския свещенически хор ставрофорен иконом д-р Кирил Попов. Произведението е посветено на святото дело на Свети Йоан Рилски Чудотворец и ще бъде изпълнено на сцената на Софийската опера на 10 и 23 май 2023 година.

Спектакълът се посвещава на 70 годишнитата от възстановяването на Българската патриаршия, която е ликвидирана с падането на старопрестолно Търново под турско робство и заточението на Свети патриарх Евтимий. Авторът на музиката отец Кирил Попов уточнява, че според каноните в църквата хорът пее задължително без съпровод, но ако е извън храма, съзвучието с оркестър е допустимо.

Вдъхновение за композирането отец Кирил получава, след като намира в архива си през 2020 г. литературния текст на забравеното произведение на Тихомир Павлов (1880-1937), написано според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Отец Кирил Попов се надява, че "Рилският пустинник" ще допринесе за националното достойство и ще поражда добродетели.


Отец Кирил Попов

Енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“ – София, композитор, диригент, педагог

Източник dveri.bg

Иконом д-р Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва през 1975 г. Софийската духовна семинария, а през 1981 г. и Духовната академия. През лятото на 1982 г. преминава Национален курс за хорови диригенти, проведен във Велинград под ръководството на проф. Васил Арнаудов. От 1 септември на същата година, по решение на Светия Синод на Българската православна църква, е изпратен като аспирант в Московската духовна академия. Тук той специализира хорово дирижиране, индивидуално учи хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор, музиковед и педагог Владимир Мартинов и защитава кандидатска (докторска) дисертация на тема „Развитие на осмогласието в Руската и Българската православни църкви“. В края на 1984 г. завършва диригентския клас при Московската духовна академия с голям концерт на смесения хор при класа и присъдено отличие „Златен камертон“. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-1989) и хорово пеене (1991-2000) в Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм „Св. Неделя“ – София (помощник-диригент 1985-1990 г. и диригент 1991-2000 г.), а през 1989-1990 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. През 1987-1988 г. преминава следдипломна квалификация по хорово дирижиране в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София) в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. Това негово обучение завършва с едночасов изпит-концерт на 11.11.1988 г. в голямата зала на консерваторията с изпълнение на църковни песнопения от смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ (в разширен състав, който за първи път излиза извън храма). От 17.03.1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан, като е ръкоположен за дякон на 8 юли и за свещеник на 9 юли от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит (сега патриарх) Неофит. Отначало е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. Николай Мирликийски” – кв. Горна баня, а по-късно (от 01.02.2004 г. до 01.11.2013 г.) за предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски” в София. На 09.05.2009 г. в същия храм с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим е удостоен с офикия „протойерей” на Българската православна църква отново от Русенския митрополит Неофит, а на 02.02.2016 г. в храм „Св. Неделя” получава офикия „иконом” от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 01.11.2013 г. е енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя” в София.
Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и общо осем компактдиска със Софийския свещенически хор (1992, 1999, 2010 и 2012 г.), мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ (1999 и 2002 г.), мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ (1994) и мъжкия хор „Св. равноапостолни Кирил и Методий“ (1997). В много от тези и записи на други хорове звучат негови композиции и обработки на църковни песнопения. Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави. Занимава се и с музиковедска и редакторска дейност. Има множество участия като музикален продуцент, музикален оформител и изпълнител в записи за CD и DVD на църковна тематика. През 2012 г. излиза сборник с негови композиции „Православни хорови творби”. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори. Участва като член на жури на наши и международни хорови фестивали и конкурси. В края на 2012 г. е приет за член на Съюза на българските композитори.

Носител е на ордена на Руската православна църква „Преподобни Сергий Радонежски” – трета степен (2014 г.) и ордена на Българската православна църква „Свети Климент Охридски“ – първа степен (2016 г.).


За неговото творчество можете да прочтете на сайта на СБК

 

Източник: в-к Уикенд и сайт на СБК

Заглавна снимка: Православие.бг

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.