Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Живописните рисунки на Зорина Милковска

10.05.2023
Снимка 1

Изложбата, която художничката Зорина Милковска представя в залите на Регионалния исторически музей – София – Античен Културно-комуникационен комплекс „Сердика“ - Ларгото, носи наименование „Варианти“ и продължжава до 19 май т.г. Експозицията включва 6 серии от експресивните живописни рисунки на авторката, които  ни показват Зорина в различна светлина. С тях тя изпраща своите най-съкровени послания към зрителите и споделя  радостта от полета на своята душа и красотата на този порив.

Зорина Милковска цени творческата свобода. Получава я по време на следването в Художествената академия в класа на професор Венко Колев – автор с голям принос в развитието на съвременното българско керамично изкуство. Тази независимост и липса на ограничения в творческа посока ù дават много. Керамиката я учи на постоянство, на смирение и търпение с онази тайнственост, породена от магията, която ражда огъня, след като ръцете са сътворили нещо красиво от глина и вода.

Зорина Милковска

Зорина Милковска постоянно търси, намира и проправя творческия си път, като върви в своята посока уверено и категорично. Дълги години тя работи в областта на керамичното изкуство и създава интересни и оригинални творби. Сътворява и малки керамични пластики и монументални работи, които обогатяват творческия ù опит.

Преди няколко години желанието ù да смени материала, с който работи,  я насочват към работа с хартия. Тя я вдъхновява и за нея е необходимост, която запълва определена емоционална празнина. Преживяването с новия материал ù дава възможност да претвори някои свои идеи по оригинален начин. В колажите, които прави тогава, влага и ентусиазъм, и емоция.

През последната година отново чувството я повежда към нови търсения и експерименти. Живописните рисунки, които прави, ù дават шанс да претвори замислите си по един привлекателен за нея начин. В тях тя се стреми да освободи душата си от догми и канони, търси удоволствието от играта с материал, който отправя интересни предизвикателства към нея.

 Тя рисува с гваш и темпера и създава рисунки, които разкриват нейния стремеж да се освободи от натурата и да изрази чрез тях определено чувство и настроение. В тези свои творби тя оставя усещането и материала да я водят, а чрез колорита и композиционните търсения се открива емоционално. И тук идва деликатният момент да запази мярката и равновесието, в което авторката успява благодарение на знанията си и огромния творчески опит.

Във всяка една от тези абстрактни живописни рисунки е събрано желанието на художничката да превърне творческия процес в забавление, да се изрази по различен, необичаен, своеобразен начин. Създадени в авторска техника, тези нейни работи са устрем на душата, която жадува свобода.

Фотокредит: Д-р Дочка Кисьова-Гогова, Владина Цекова

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.