Денчо Владимиров: УЧИТЕ ЛИ АНГЛИЙСКИ?

16.11.2013
Снимка 1

Кой ли сега не учи английски език!

Не само поединично, но и общофамилно.

Като семейство Сапунджиеви, например.

Там дядото – Коста  Ъф. Сапунджиев, още в първите години от пукването на зората на демокрацията  и по българските земи, дойде до извода, че без знаенето на  английския език неговата фамилия няма да може да се интегрира в новото   общество. И съвсем тоталитарно Сапунджиев, в началото на 90-те  години на ХХ век, забрани на територията на дома и прилежащите му  спомагателни територии да се говори на родния  български език.

Защото, както  той  бе чул  от телевизията, чужд език се учел  при ... изцяло потапяне в чуждоезиковата атмосфера.

Затова още от сутринта във фамилната  многоетажна къща  на Сапунджиеви, построена в доанглоезичния период на българите, навред зазвучаваше  езика на джентълмените от Мъгливия остров.

Английската реч звучеше от устата на всички поколения, които живеят из етажите.

- Гут монинг, грандфадър! Гут монинг, грандмадър!-учтиво поздравяват внуците Сапунджиев и съответно Сапунджиева, бабата.

Седнат да закусват и Сапунджиева пита внуците един по един:

- Ду ю уонт кап ъф милк, бе?/Искаш ли чаша мляко!/

Че искат  чаша мляко, това е известно на грандмадър  Сапунджиева, но тя изисква всяко от внучетата да изчурулика, ставайки право до масата, на чист английски език:

- Ай уонт ту дринк а кап  ъф милк, плийз!

И така всеки ден.

Произнасянето, даже неволно, само и на една дума от древния език на българите, се наказваше във  фамилната обител на Сапунджиеви строго.

Пълното потапяне  в чуждоезиковата атмосфера продължаваше.

Но това доведе и до първото усложнение.

Една сутрин Сапунджиев, гранфадър, се подхлъзна до бюфета от разлято от бутилката поскъпнало олио и  му гипсираха  счупения крак.

Оказа се, че вина за това произшествие има петгодишният внук Митко, който е бил бутнал бутилката от шкафа на пода, тя се разляла, но той не е можал цяла нощ, тихо плачейки в креватчето си, да съчини избавителното  изречение на английски, с което да предупреди дядо си за разлятото олио. Не е можал нещастният внук  да подреди на английски думичките на изречението: ”Аз не искам да имам един подхлъзнал се на разлято олио грандфадър”.

И в продължение на три месеца  Сапунджиев, грандфадърът, издаваше какви ли не сърцераздирателни  звуци поради болките в счупения си крак.

Но това не попречи на пълното потапяне на фамилията в чуждоезиковата англоезична атмосфера, защото и издаваните  от грандфадър Сапунджиев  звуци  страхотно  много  наподобяваха на  типичните английски двойни  гласни : „ ОУ”, “ АУ”, „ЪУ”,” ЙУ”!...

 

илюстрация: Георги Чепилев