Образ и подобие: ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР

02.06.2023
Снимка 1

Националната галерия и

Фондация „Фодар“ представят

Образ и подобие               

ХII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР

6 юни – 2 юли 2023

Вернисаж: 6 юни 2023 от 18.00 до 20.00 часа

Музей на изкуството от периода на социализма

ул. Лъчезар Станчев  №7

Под мотото „Образ и подобие“ 454 автора от 78 страни изпратиха творби в конкурса на ХII-я Международен  фотофестивал – биенале ФОДАР, което показва големия интерес към него на творци от целия свят. Международното жури определи за участие в изложбата 274 отпечатани копия, представящи 21 автора от 12 страни. Присъждат се три награди – голяма, за дебют и за хуманистична фотография.

Регламентът за поредното издание на фестивала беше разпространен във виртуалното пространство от 44 електронни портала на национални сдружения, специализирани учебни заведения  и медии, което поставя биеналето сред водещите световни фотографски събития и доведе до почти двойно увеличение на броя на участниците в сравнение с минали години.

Мехди Назери, Иран

На 8 юни от 17,00 ч. в изложбената зала ще се проведе теоретичен семинар на тема „Образ и подобие“. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от СУ „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ и други висши учебни заведения, от галерии и НПО, студенти, фотолюбители и утвърдени визуални артисти. На 22 юни от 16,00 ч. за желаещите да научат повече ще бъде организиран тур в експозицията.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства, с приоритет на фотографията и с основно събитие Международния фотофестивал – биенале ФОДАР. Изданията са тематични, приемат се фотографски серии и цикли. В журитата участват от 9 до 11 експерта в областта на фотографията, визуалните изкуства и хуманитаристиката.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната програма „Култура“.

Полина Шнайдер, Германия

За контакти:

Николай Ущавалийски, заместник директор на Националната галерия
0879 83 40 26 
Антоан Божинов, председател на Фондация „Фодар“ и куратор на изложбата
0888 20 21 62

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Шива Хадеми, Иран

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.