Тъжни разкази от кинокритика Божидар Манов с премиера в НАТФИЗ

06.06.2023
Снимка 1

Имаме удоволствието да Ви поканим на премиера на книгата „Хора с прякори“, дело на проф. Божидар Манов. Събитието ще се състои на 8 юни, четвъртък, от 18:00 ч. в Аула на НАТФИЗ, ул. „Стефан Караджа“ 20.

Участие ще вземат акад. Владимир Зарев, проф. Георги Каприев и доц. Юрий Дачев в качеството му на модератор. Към тази внушителна компания ще се присъедини и проф. Ивайло Христов, който ще прочете разказ от сборника.

 

Хора с прякори

„Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“

Акад. Владимир Зарев

„Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“.

Проф. Михаил Неделчев

 

Божидар Манов

Божидар Манов е кинокритик със стотици публикации в печатни и електронни медии; професор, доктор на науките (изкуствознание). Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. „Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след „Неизмислено човече“ (2004). Почетен гражданин на София.
 

 

Информация: Издателство Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.