Марлена Юрукова: От Костур до Торонто и обратно или едно архитектурно пътешествие

08.06.2023
Снимка 1

В това пътешествие ще тръгнем от Костур, ще минем  по мост  на р. Вардар и мост на р. Струма на път към Брацигово,  Пловдив, Сопот и Калофер, за да стигнем до Торонто и посетим там арх. Константин Радев и неговото архитектурно бюро. Ще разгледаме постройките, съградени по проекти на арх. Радев като продължение на сътвореното от предците му — прочутите  архитекти и строители от южните български предели, защото родът на арх. Радев по майчина линия произхожда от българи от Костурско, преселили се в Брацигово в края на 18 век.  

Печат на Брациговския дюлгерски еснаф

Голяма част от преселниците са майстори — дюлгери, които създават прочутата възрожденска Брациговска архитектурно-строителна школа. За тези костурски майстори споменава Григор Пърличев в автобиографията си — как са минавали вечер след работа под прозорците на Атинския университет, в който той е учил медицина и са разговаряли на костурския си диалект. Говорили са дюлгерите, когато е било нужно и на тайния си зидарски език, служил им не само, за да пазят тайните на занаята си, но и за спасение при нужда (както е послужил на потомците им — брациговски въстаници и затворници в пловдивския зандан Таш капия след погрома на Априлското въстание). Те строят навсякъде из Османската империя и из Европа. Познават архитектурните стилове на Средновековието и Ренесанса и тайните на занаята. В музея в Падерборн в Германия са показани снимки на средновековни църкви от 13-14век като е посочено, че майсторите им са от Балканите. Това говори за дълга традиция в строителството. Това обяснява вида на съградените от тези майстори църкви и манастири през Възраждането по българските земи, които приличат на италиански катедрали. За майсторите от Брациговската архитектурно-строителна школа с корени от Македония и градежите им разказва монахиня Валентина Друмева в книгата си за Калофер. От нея научаваме за великолепните постройки на брациговските строители. В Калофер в средата на 19век брациговски майстори построяват храмовете "Успение на Св. Богородица" и "Св. Атанасий".

Пак по това време - през 1846г. храмът "Св.св. Петър  и Павел" е построен в Сопот от майстор Никола Троянов, роден в с. Слимница, Костурско през 1775г. и преселил се в Брацигово. Неговият син майстор Христо Троянов-Боянин построява големия мост на река Вардар при Солун, за което султанът го награждава с грамота и орден, а около 1840 г. той става кмет на Брацигово.

Храм "Св.Св. Петър и Павел" в гр. Сопот

Синът на Христо Боянин — майстор Иван Боянин, продължава вековната семейна традиция и построява католическия храм "Св. Лудвиг" в гр. Пловдив в периода 1858-1861г. в стил барок.

Той  изгражда също мост на река Струма в Кресненското дефиле, за което султанът му подарява мундир с еполети, медал, сабя и диплома за „архитект-практик“. Друг голям майстор от Брациговската школа  — Петко Боз, род. в 1774г. в костурското с. Орешче, построява в периода 1830-1832г. пловдивските църкви "Св.св Константин и Елена" и "Св.Неделя".

А в Брацигово по същото време майстор Атанас Мечкарин (родом от с. Омотско, Костурско) издига през 1833г.  църквата "Св.Йоан Предтеча".   

В тази поредица от български православни храмове нека наредим и храмът "Св. Димитър" , нищо че е построен около век и половина по-късно и то в далечна Канада, в град Брамптон на 25 км от Торонто. Важно е, че проектът е на храм във византийския стил от епохата на император Юстиниян I ( един от императорите от рода на траките- българи*), важно е, че това е православен храм, важно е, че праектът е бил отличен с наградата на град Брамптон за урбанистична архитектура и че неговият майстор-архитект е потомък на брациговски род — Юрукови, също като Троянови-Боянови преселници от Костурско. Това е арх. Константин Радев, за когото може да се каже, че стъпвайки на една българска архитектурно-строителна традиция в модерните ни времена и в далечната страна, създава впечатляваща съвременна архитектура.

Арх. Радев е роден в гр. Пловдив през 1947г. Прадядо му Стоян Юруков от Брацигово като участник в Априлското въстание е заточен в крепостта Сен Жан Д"Арк в Сирия , а дядо му Костадин Юруков,  на който е кръстен, завършва право в Екс Ан Прованс - Франция  и работи като съдия в Пловдив след Освобождението на България. Константин Радев се дипломира като архитект във Висшия институт по строителство и архитектура в София, упражнява известно време професията си в Пловдив и София, а след това става университитски преподавател по архитектура в Тунис, откъдето заминава със семейството си за Канада и се установява в Торонто. В големия канадски град арх. Радев основава първата частна архитектурна фирма на българин там. Проектите на фирмата са многобройни и разнообразни — частни къщи, жилищни блокове, голф-клубове, офис сгради и др. За 2023г. фирмата е отличена като една от най-добрите в Канада.

Нека разгледаме някои от проектите.

image
Сграда на голф клуб в Мисасауга, Онтарио

image
Жилищна сграда в Ниагара Фолз, Онтарио

image
Частен дом в община Ратуд, Мисасауга, Онтарио

image
Офис сграда в Абу Даби, Обединени арабски емиратства

image
Офис сграда клас А на три етажа с разгъната площ от 5000 кв.м. по стандарт Leed

image

Проект — реновация и модернизация на търговски център сервиз и шоурум на Фолксваген в Пикъринг, Онтарио

image
По-горе е представен проект на наблюдателница на брега на река Хъмбър като платформата й е над реката, за да могат хората да се любуват на природата и реката долу и в същото време да се запознаят със стъклената конструкция, която наподобява индиански вигвам, да научат за историята на района, започнала от индианците, които са живели тук. По онова време река Хъмбър е била главен търговски път за търговия с индианските племена и френските заселници, живеещи в Северно Онтарио. Проектът още не е осъществен още поради липса на средства, което често се случва тук.

Наред с тези впечатляващи архитектурни творби от камък, стъкло, дърво и бетон  арх. Радев твори и с акварел, масло и молив  градски пейзажи, характерни за мястото сгради, улици и техните обитатели. Тези картини са създадени по време на многобройните му пътувания из Европа, Северна Америка и Северна Африка като някои от тях са в частни колекции в Швейцария, Франция, Австрия, Германия и САЩ. Акварелните пейзажи от Тунис са издадени като поздравителни картички. Те искрят весело с чистите си ярки цветове на Африка. Ето някои от тях.
image

Пътешествието ще опише кръг, защото  ще завърши в България, откъдето то тръгва с чешма в родопското село Славейно, проектирана от арх.Радев.

image

Чешма в двора на църквата в с. Славейно

Тя е построена в двора на църквата на селото в памет на родителите на директора на PSS Изследователска лаборатория — Холивуд, Калифорния, приятел на арх. Радев.

Нека отпием глътка планинска вода от този източник и тази вода ще е жива вода, защото изтича от недрата на родната земя, откъдето са тръгнали арх. Радев и приятелят му инженер.

2.06.2023г.
гр. Пловдив


----
*Забележка: За трако-българския произход на император Юстиниян вижте книгата на канадеца от български произход Георги Сотиров- "Покушението над Юстиниян": https://www.otizvora.com/files2015/tschilingirov//gsotiroff-pokushenieto-nad-justinian.pdf

 

 

Заглавно изображение: Храм "Св. Йоан Предтеча" в гр. Брацигово

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.