Д-р Дочка Кисьова-Гогова: Деветдесет и втора изложба на художника Румен Статков

19.06.2023
Снимка 1

Румен Статков е оригинален, чувстващ със сърцето си художник. Талантът  му е многостранен. Той рисува не само с маслени бои, а и с акварел, пастел и молив. Прави както живопис, така и графика, илюстрация, стенопис и стъклопис. Създава шаржове на политически дейци и видни личности от България и света.  Творбите му се намират не само у нас, а и в чужбина: Франция, Великобритания,  Испания, САЩ, Гърция, Германия и т.н. и много от тях са собственост на световноизвестни личности - Маргарет Тачър, Хавиер Солана, Хелмут Кол, генерал Уесли Кларк и много други.

Целта на живота му е всичко, което има стойност. Неговата способност да боготвори прекрасното е развита до такава степен, че нищо не е в състояние да го отклони от порива да търси и открива красотата навсякъде около себе си. Той се е научил да разпознава истински красивото, да го усеща с „очите“ на душата си. Неговото постоянство, устойчивост, вътрешно спокойствие му дават силата да го намира и цени, защото често истинската красота се пропуска и остава незабелязана.

Танцуваща

Дълбоко в душата на художника е скрита необходимостта постоянно да твори и няма ден, в който той да не рисува. А потребността да е забавен, сърдечен и забелязван подсказва къде се чувства най-комфортно: там, където цари изисканост, великодушие и възможност за лична изява. Вероятно затова представя картините си на толкова много самостоятелни изложби – деветдесет и две. Това наистина е достижение, защото всяка една от тези изяви има своя  ценност и е етап в творческото му развитие!

В сегашната изложба в галерия „Нирвана“ Румен Статков показва пред публиката не само нови картини, а и нови теми и идеи, които би искал да развие в бъдеще. Той успява да достигне до същината на това, което претворява. Философските му размисли и внушения за свързаността и взаимната зависимост на всички и всичко отразяват един от основните Вселенски закони. Чудесен портретист, той рисува човешки състояния. Предизвикателство за него е портретът, който  винаги го провокира. Казва, че иска да нарисува душата и не долавя, че с всеки портрет той успява да разкрие разположението на духа на портретувания. Във великолепните му женски портрети и композиции има толкова изящество и красота, искряща чистота и вдъхновение. Сега той ги омотава в един „Капризен вихър от щрихи“ и така те стават част от една сложна мрежа, в която е всеки един от нас. Чрез всичко, което сътворява художникът,  се стреми да опознае и себе си и така да достигне до невидимото.

Целувка

За него темата за „мрежата на живота“,  в която са вплетени и добро и зло е нова и актуална. Тя има дълбок смисъл и в нея той вижда възможности за претворяването й по нов начин.  Стремежът на художника е да навлезе дълбоко в дебрите на незримото и да обърне поглед към безкрайните проявления на връзките и зависимостите във Вселената. Това го кара да продължи да свързва, вплита и разплита невидимите влакна и възлите в „мрежата“, които го водят до ново познание, състояние, поглед навътре в себе си  и нови представи за света.

Румен Статков винаги се стреми да изобрази нещо, което не е виждал с очите си, но дълбоко в душата си го е прозрял. Той иска да се опита да нарисува недостижимото – безбройните нишки в пространството, които ни свързват енергийно и често могат да преобразят живота ни из основи само с незримата промяна на някоя от тях. Той преплита всички тези линии,  влакна по особен начин в зависимост от своята душевна нагласа, която въздейства по един невероятен начин на материята.

Във всяка една от своите картини художникът променя образа на този вихър от щрихи. Сплитането му във възел, който трудно може да се развърже, е предизвикателство на едно друго ниво, на което човек мисли със сърцето си и не само се стреми, а извършва и действия, които спомагат за създаване на един по-хармоничен свят.

 

Албум с репродукции в Диаскоп

 

Д-р Дочка Кисьова-Гогова в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.