Романът „Стела Марис“ на белгийския писател Мишел Жоаре – вълнуваща история, изградена върху мистерии от миналото

02.07.2023
Снимка 1

Главният герой на романа „Стела Марис“ Дамян е съсипан, след като съпругата му Адел умира по време на пандемията. Светът пред него се срива, кв. „Иксел“ и бул. „Женерал Жак“, работата му като журналист, приятелите му... Дори щастливите мигове губят смисъл. Тогава Дамян решава да напусне тази пагубна среда и хваща влака за Остенде, където отново ще намери старомодната къща „Стела Марис“, в която някога е живяло семейството му.

Дамян ще се свърже с брат Марк, негов стар учител от колежа; ще се опита да разбере дали баща му Люи, обвинен в убийството на Люси, последната му любов, все още се укрива или е напуснал този свят. Загадката остава неразгадана, а Остенде, опустошен от вируса, поема под крилото си новия живот на Дамян – оплетен в мистериозно проклятие, което преследва родословието му от Френската революция, изложен на подигравките на процесия от маски, чувствителен към пищността на художника Джеймс Енсор и призован от суровостта на морето. Между дъжд и вятър, нечетливи пясъчни надписи по прозорците, Дамян си връща притежанието на митична Фландрия, където настоящото минало оформя нова и чудодейна идентичност за него.

Написан на прецизен и неутолим език, романът, изграден върху очарователно семейно напрежение, се чете с истинско желание да научите повече за тези мистерии от миналото. Романистът успява да запази загадката до развръзката. Това е красива история, лична и споделена. (Филип Люкс, Nos Lettres)

Потънал в противоречия, „Стела Марис“ е роман, който не претендира да ги разреши всички, но оставя на призраците тяхното законно място, понякога появяващи се в реалността. (Пиер Мори, Le Soir)

Първата сюжетна линия поема по енигматичните обиколки на семейната история на Дамян. Втората се развива по улиците и местата на Остенде, криейки съкровища (дори обвити в Ковид-19), които Мишел Жоаре разказва с чувствителност, подобно на Нийла, екскурзоводката, която Дамян ще срещне по пътя си. Всичко е подчинено на наблюдения и анекдоти, на приятен и емоционален език. (Самия Хамами, Le Carnet et les Instants)

Красива книга! Добре написана и мистериозна. Книга, която съпоставя вкусове. Полицейското разследване, прозрялата любовна интрига, хилядите места ни говорят, но отвъд разказа на преден план възникват съществени въпроси за смисъла на живота, начина на съществуване в света, на самия себе си… (Филип Реми-Уилкин, Les Belles Phrases)

Мишел Жоаре

Мишел Жоаре е водещ белгийски писател, поет, есеист, рецензент, автор на около четирийсет книги. Лауреат на редица награди, сред които Наградата на Парламента на Федерация Валония-Брюксел. Заместник-председател е на Дружеството на писателите.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

 

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.